Hlavní obsah

Jan Marek jako první cizinec nastřílel v Rusku 100 gólů

PRAHA

Úterní zápas v Omsku sice jeho tým CSKA Moskva prohrál, přesto se český útočník Jan Marek zapsal nejen do historie Kontinentální hokejové ligy (KHL). Jeho dvě trefy totiž zaokrouhlily počet jeho vstřelených branek v ruských nejvyšších soutěžích na rovnou stovku. To se zatím žádnému jinému cizinci v Rusku nepodařilo.

Foto: www.khl.ru

Nejvíc branek nastřílel Jan Marek v dresu Magnitogorsku

Článek

Úctyhodné mety dosáhl Jan Marek během pěti let svého působení v Rusku - předtím v ruské superlize, nyní KHL. K nastřílení 100 branek stačilo českému kanonýrovi sehrát 243 utkání v dresu Magnitogorsku a CSKA Moskva. Za stejné období nastříleli více branek jen tři hráči - Alexej Morozov (146), Segej Mozjakin (140), a Danis Zaripov (128).

Statistici KHL navíc u Markových branek spočítali i další zajímavosti. Dvacet branek například vstřelil v zápasech play-off. Sedmadvacetkrát se trefil v přesilové hře, jednou dokonce skóroval i v oslabení. Celkem 21x Marek vstřelil v jednom zápase dvě branky. A nejdelší série jeho střelecké úspěšnosti zatím trvala šest zápasů v řadě.

Nejvíc se Markovi daří proti Čeljabinsku, kterému nastřílel už devět branek. Jen o gól méně od něj inkasovala Balašicha, nyní OHK Dynamo. Zato prokletím jsou pro něj zatím především týmy z Minsku a Rigy, proti kterým se dosud gólově neprosadil. Nejbližší příležitost to napravit bude mít 2. listopadu, kdy hraje CSKA s Rigou.

V první dvacítce nejlepších střelců-cizinců v ruské lize je hned třináct českých hráčů včetně obránce Rachůnka a útočníka Jaroslava Bednáře. Dále zde figurují tři slovenští hokejisté Hossa, Radivojevič a Růžička a po dvou zástupcích mají Švédové (Weinhandl a Nils Ekman) a Kanaďané (Giroux a Kevin Dallman).

Nejlepší střelci z ciziny v ruské nejvyšší soutěži:
1. Jan Marek (Magnitogorsk, CSKA)100
2. Pavel Rosa (Dynamo, Omsk)86
3. Zbyněk Irgl (Jaroslavl, Atlant)80
4. Jaromír Jágr (Omsk)74
5. Marcel Hossa (Riga, Kazaň)66
6. Pavel Brendl (N. Novgorod)62
7. Jaroslav Kudrna (Magnitogorsk)61
8. Jan Bulis (Atlant)56
9. Tomáš Rolinek (Magnitogorsk)55
10. Mattias Weinhandl (Dynamo, Petrohrad)54
11. Petr Čajánek (Kazaň, Dynamo, Petrohrad)52
12. Josef Straka (Čerepovec)50
13. Josef Vašíček (Jaroslavl)49
14. Raymond Giroux (Kazaň, Petrohrad)48
15. Karel Rachůnek (Jaroslavl, Dynamo)47

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články