Hlavní obsah

Boj bez pravidel, organizovaný zločin. Čeští hokejisté mají o Čechovu z KHL jasno

PRAHA

Tento bídný hokejový zločin bude ještě dlouho bublat s nervovým ústrojím hokejistů, kteří zhlédli záběry začátku pátečního utkání Omsku s Čechovem v Kontinentální lize. Stejný pohled mají i fanoušci. Napadení protihráčů po šesti sekundách hry nemá s hokejem nic společného. Moc dobře si ony vteřiny pamatují Roman Červenka a Martin Škoula, oba byli mezi ztrestanými.

Foto: Sport.cz

Hokejisté Čechova zákeřně napadli Červenku a Škoulu z Omsku.

Článek

„Když se hráči domluví a rozdají si to jeden na jednoho, nevidím v tom problém. Aby ale po šesti vteřinách někdo vletěl na protihráče a začal ho mydlit hlava nehlava, i když pak už leží na ledě? To do hokeje nepatří,“ nechápe kapitán české reprezentace Tomáš Rolinek, který hraje KHL za Magnitogorsk.

Čtyři hokejisté Čechova byli za páteční vyprovokovanou bitku potrestáni zákazem startu na 12 až 15 zápasů, klub zaplatí pokutu v přepočtu 250 tisíc korun. Josh Gratton - Kanada, Ivan Larin - Bělorusko, Sergej Bělokon - Bělorusko a Darcy Verot - Kanada.

Josef Vašíček (Lokomotiv Jaroslavl)
„Takové rádoby bitky do hokeje nepatří, i bitka má mít pravidla, tohle byl boj bez pravidel. Zkušenosti s Čechovem mám. Hráli jsme s nimi ještě před výměnou trenérů, ale i potom. Předtím jsme měli s Karlem (Rachůnkem) výstup, ale udrželo se to. Já jsem se ani nerval, byl jsem na tom jako Červ (Červenka). Další zápas byl už pod novým trenérem, zakázali jim se prát, hráli vyloženě hokej.“
Jakub Štěpánek (SKA Petrohrad)
„Jsou to blázni, já bych něco řekl, ale mohli by mě ještě někde potrestat. Můj osobní názor je, že je měli vyloučit, ale já o tom nerozhoduji. Tohle nevyplynulo ze hry, bylo to cílené, sami se asi čtyři útočníci nepostaví na první buly. My už jsme tam hráli, bylo to celkem v pohodě, cítili šanci na bod, do ničeho velkého se nepouštěli. Budeme s nimi hrát doma, doufám, že jim ty tresty ještě nevyprší.“

„Osobně strach z hráčů Čechova sice nemám, větší pozor si ale dávám. Uvědomujete si, že jsou zákeřní a můžou vás klidně narazit hlavou do mantinelu,“ přiznává Rolinek.

Nekompromisní je i hlavní trenér české reprezentace Alois Hadamczik. „Byl to organizovaný zločin. Mluvil jsem s oběma hráči, mají otřes mozku. Podle lékařů potřebují minimálně deset dní klidu."

Podobný pohled mají i účastníci Kontinentální ligy, kteří se s hráči Čechova potkávají. Brankář Jakub Štěpánek prohlašuje, že to jsou blázni. „Takové bitky do hokeje nepatří,“ přidává se Josef Vašíček. „Tohle bylo samozřejmě nefér,“ dodává Zbyněk Irgl.

Zbyněk Irgl (Atlant Mytišči)
„Když jsme proti nim hráli my, nikdy jsme s nimi problém neměli. Tohle ale samozřejmě bylo nefér. V Americe by se nikdy nestalo, aby na první lajnu naběhli bitkaři. V Rusku se o tom dost mluví a myslím si, že se to ještě bude nějak řešit.“
Tomáš Rolinek (Metallurg Magnitogorsk)
„Dal bych jim exemplární trest, aby už si to nikdy nedovolili. Pokuty na deset nebo dvanáct zápasů, to je málo. Hráčům bych dal trest na dva roky, ale spíš než oni za to může vedení. Proto mělo být potrestáno vedení, klub měli z ligy vyloučit.“

Reklama