Hlavní obsah

Jágr se stal v Rusku jubilantem, odehrál zápas číslo 200. Je NHL minulostí?

PRAHA

Nic, bodově vyšel naprázdno, přesto zažil zápas, který už nikdy nepřijde. Jaromír Jágr ve čtvrtek odehrál za Avangard Omsk utkání číslo 200. Kdo by to před pár lety řekl, že devátý nejproduktivnější hokejista slavné NHL stráví tolik času v soutěži, která si teprve buduje své jméno. Ale má jiná kouzla. Třeba finance.

Foto: www.khl.ru

Jaromír Jágr v dresu Omsku

Článek

"Mně se tam líbí, proto zůstávám. Ať už jde o lidi, hokejové zázemí, celou organizaci. Zvykl jsem si na město i tým, to je nejdůležitější,“ řekl Jágr po posledním podpisu kontraktu se sibiřským klubem v květnu 2010.

Premiérové utkání kladenský odchovanec odehrál v Rusku 19. listopadu 2004 při výluce NHL. Za celou dobu si do statistik připsal 88 gólů a 105 asistencí.

První jeho klání v NHL se datuje k 5. říjnu 1990. Tehdy oblékal dres Pittsburghu, kde také získal dvakrát nejprestižnější hokejovou trofej - Stanley Cup. Zde odehrál jedenáct let. Tři roky poté prožil ve Washingtonu a čtyři v NY Rangers.

Na nejvyšší metu v Kontinentální lize ještě nedosáhl - tou je Gagarinův pohár. Přesto je jeho popularita obrovská.

Platí za jednu z největších hvězd ligy. Když v roce 2008 opustil zámoří a upsal se Omsku, propuklo šílenství. Dva měsíce před soutěží byly lístky na domácí utkání vyprodány, webový server klubu po oznámení přestupu zkolaboval. Srdce omských fanoušků si získal při výluce. Oni na něj nezapomněli, stejně jako Jágr na ně.

"Rusové jsou lidé, kteří mají zvláštní citlivou duši a dobré srdce,“ řekl tehdy.

Občas se objeví zprávy, že by se mohl osmatřicetiletý útočník vrátit do NHL. Je to možné? "Musíme si počkat zase až na příští rok. Bude mi devětatřicet, ale nevěřím tomu, že bude tolik mužstev, která mě budou chtít. Musíme být realisti," řekl Jágr. A 39 mu bude letos 15. února. Co přijde?

Jágr a NHL vs. KHL
1273zápasy200
1599body193
646góly88
953asistence105
1,25průměr bodů na zápas0,96
907trestné minuty245

Reklama