Hlavní obsah

Omsk začne play off KHL s Nižněkamskem, který jej loni senzačně vyřadil

PRAHA

Osmnáct vítězství v řadě, tak jsou rozjetí hokejisté Avangardu Omsk před play off Kontinentální ligy (KHL), do kterého vstoupí ve čtvrtek. Soupeřem nejlepšího týmu základní části soutěže bude tým Neftěchimik Nižněkamsk, kde působí i dva čeští útočníci - Pavel Brendl a Libor Pivko. Mnohem důležitější ovšem je, že jde o stejný celek, který před rokem ve stejné fázi play off Jágrovi a spol. ukončil sezónu.

Foto: www.khl.ru

Hokejisté Neftěchimiku Nižněkamsk

Článek

Na Nižněkamsk nemají z loňska v Omsku příjemné vzpomínky. Favorizovaný tým kolem Jaromíra Jágra senzačně vypadl už v prvním kole play off, Nižněkamsk tehdy vyhrál sérii lehce 3:0 na zápasy. Avangard má tedy svému soupeři rozhodně co oplácet.

Nižněkamsk před rokem skončil hned v dalším kole play off, v semifinále Východní konference nestačil na Ufu. Letos zatím svěřenci bývalého kouče ruské reprezentace Vladimira Krikunova nepředváděli nijak oslnivé výkony. V sestavě se často měnili hráči, do play off se nakonec klub z Tatarstánu na východě Ruska procpal až na poslední postupové příčce.

Brendl už je jen stínem

V průběhu sezóny klub posílili i dva čeští útočníci. Libor Pivko se ale v Rusku teprve rozkoukává a Pavel Brendl marně vzpomíná na úspěšné působení v Novgorodu, kde během dvou let pokaždé nastřílel kolem 30 branek. V Nižněkamsku se během 24 zápasů trefil jen devětkrát a patří k nejhorším hráčům ve statistice plus/minus. V ofenzívě Neftěchimik spoléhá hlavně na první útok Pestuško-Makarov-Koňkov, který nastřílel téměř třetinu všech branek týmu v základní části. Na marodce je stále hráč se zkušenostmi z NHL Denis Archipov.

Střídačka hokejistů Nižněkamsku, uprostřed trenér Vladimir Krikunovfoto: www.khl.ru

Potíže nastávají v defenzívě, v obraně chybí výrazná osobnost a mužstvo hodně inkasuje. Českým fanouškům může být povědomé jméno Maris Jass, lotyšský bek kdysi působil v pražské Slavii. Nestabilní výkony předváději i brankáři. Ivan Kasutin postupně ztratil svou pozici jedničky, proti Omsku trenér Krikunov pravděpodobně nasadí Kanaďana Scotta Munroea.

V základní části KHL se Nižněkamsk a Omsk potkali dvakrát a pokaždé se radoval z vítězství domácí tým. Na konci října vyhrál Nižněkamsk 3:1 zásluhou dvou gólů Sergeje Koňkova, v lednu zase v Omsku řádili Červenka s Jágrem. Na výhře 4:2 se Červenka podílel dvěma góly a jednou přihrávkou, Jágr třikrát asistoval. Čtvrtfinálová série play off Východní konference KHL začne ve čtvrtek a v pátek na ledě Omsku.

Reklama

Související témata: