Hlavní obsah

Štěpánek může Haškovi v play off KHL zhatit reprezentační comeback

PRAHA

Pikantní souboj českých brankářů nabídne hned první kolo play-off Kontinentální hokejové ligy (KHL). Proti sobě se ve středu od 15 hodin postaví Jakub Štěpánek z domácího Petrohradu a gólman Spartaku Moskva Dominik Hašek. Fanoušci se mohou těšit na bitvu dvou zástupců různých stylů a generací, ale také českých reprezentantů, kteří usilují o účast na nadcházejícím mistrovství světa na Slovensku. Utkání můžete sledovat v on-line reportáži na Sport.cz.

Foto: ČTK/AP

Brankář Spartaku Moskva Dominik Hašek

Článek

Zatímco se Štěpánkem trenér národního týmu Alois Hadamczik počítá pro letošní MS téměř najisto, nad Haškem visí velký otazník. Chytající legenda i ve svých 46 letech předvádí parádní výkony, ovšem pokud by Dominátorovi skončila sezóna už dva měsíce před začátkem šampionátu, mohl by zřejmě na comeback v reprezentačním dresu zapomenout.

Spartak před dvěma roky vypadl v prvním kole play-off právě s Petrohradem 0:3 na zápasy, loni se dostal do semifinále Západní konference, kde nestačil na Jaroslavl. Po trenérském veletoči v aktuální sezóně, kdy Spartak po třech letech odvolal českého kouče Miloše Říhu, převzal klub někdejší obránce pražské Slavie Andrej Jakovenko, a mužstvo se začalo zvedat. Nakonec skončilo v konferenci šesté.

Petrohrad byl ještě o dvě příčky úspěšnější a klub pod vedením českého trenéra Václava Sýkory zažívá úspěšnou sezónu, na domácí zápasy chodí v průměru přes osm tisíc fanoušků. Bohatý klub má v kádru hvězdy jako Jašin, Martensson, Sušinskij, Čajánek, Weinhandl, nebo Afinogenov. K oporám se už řadí i Štěpánek, jenž svými výkony předčil i ruského reprezentanta Nabokova, dalším Čechem v kádru je útočník Petr Průcha.

Srovnání českých brankářů v KHL 2010/11:
Jakub Štěpánekvs.Dominik Hašek
32zápasy46
1844minuty2710
16výhry23
8porážky19
3nuly7
92,3% zásahů91,5
2,05průměr branek2,48

To Spartak spoléhá hlavně na slovenské legionáře. Produktivitu týmu po základní části ovládli Štefan Růžička a Branko Radivojevič, v obraně si velmi dobře vedou Ivan Baranka a Jaroslav Obšut. Trenér Jakovenko klade důraz na defenzívu zajištěnou stabilními výkony Haška v brance, ale v útoku se trápí. Ze všech účastníků play-off nastřílel Spartak v základní části nejméně branek, v průměru dvě za zápas.

Naštěstí ale mají v brance Haška, který už má na kontě sedm vychytaných nul, nejvíce ze všech brankářů v KHL. Ani Štěpánek ale nezůstal příliš pozadu - na kontě má sice "jen" tři čistá konta, zase ale byl s průměrem 2,05 třetím nejlerankářem v soutěži co se týče inkasovaných branek.

Oba čeští gólmani se v letošní sezóně KHL potkali čtyřikrát, přičemž si shodně připsali po dvou výhrách. Možná jich mohl mít více na kontě Štěpánek, ale do utkání na konci listopadu nastoupil až po první třetině, kdy už Petrohrad prohrával 2:4. Přesto dotáhl tým alespoň k nájezdům, které vyhrál Spartak.

Jakub Štěpánek a Dominik Hašek proti sobě v KHL:
11. říjnaSpartak - Petrohrad 1:2 po SN
23. listopaduPetrohrad - Spartak 4:5 po SN ***
23. prosincePetrohrad - Spartak 5:1
4. lednaSpartak - Petrohrad 1:0
*** první třetinu odchytal Nabokov (2:4), pak teprve nastoupil Štěpánek

"Nevnímám to tak, že to je série proti Dominikovi. Potkali jsme se celkem často, ale moc se s ním neznám. Nemůžu říct, že jsme kamarádi," řekl Štěpánek v rozhovoru pro ČTK. "Hraje Petrohrad proti Spartaku a my chceme postoupit. Ambice jsou nejvyšší. Nejde ani tak o to dojít do finále, jako to prostě celé vyhrát. Požadavek je jasný - vyhrát," dodal.

"Bude to těžká série. Spartak má dobré mužstvo se špičkovým brankářem v čele. Musíme se na ně pečlivě připravit," řekl útočník Petrohradu Sergej Brylin a jeho spoluhráč Denis Grebeškov varuje před Haškem: "Když má svůj den, tak nepoznáte, že je mu šestačtyřicet."

Reklama

Související témata: