Hlavní obsah

Petrohrad na chybu Štěpánka nedoplatil a udolal Haškův Spartak v prodloužení

PRAHA

Až prodloužení muselo rozhodnout první souboj českých brankářů Jakuba Štěpánka a Dominika Haška v letošním play off Kontinentální hokejové ligy (KHL). Spartak Moskva s Haškem v brance dokázal i díky chybě brankáře Petrohradu Štěpánka ve třetí třetině dotáhnout dvoubrankovou ztrátu, o vítězi ale nakonec rozhodl švédský reprezentant ve službách domácího Petrohradu Mattias Weinhandl.

Foto: www.khl.ru

Jakub Štěpánek v dresu Petrohradu

Článek

Spartak byl od začátku zápasu lepší, a když už se domácí k nějaké šanci dostali, postaral se o její zlikvidování Hašek. Stejně jako při pokusu Petra Průchy ve 13. minutě. Hlasité povzbuzování publika však Petrohrad vyburcovalo k náporu a obecenstvo bylo brzy odměněno. Afinogenov zasekl puk před kruhy pro vhazování na pravé straně, poslal přihrávku Arťjuchinovi a ten se švihem trefil nad Haškovu lapačku.

Na začátku druhé třetiny poprvé kapituloval i Štěpánek, přísné vyloučení Weinhandla potrestal už po deseti vteřinách úspěšnou tečí Radivojevič. Za dalších pět minut už ale domácí znovu vedli. Sušinskij nahodil puk na branku a těsně před bezmocným Haškem jej stihl ještě ve vzduchu tečovat Anton But.

Do třetí části vlétl Petrohrad suverénně a už po 45 vteřinách odskočil soupeři na rozdíl dvou branek. Weinhandl poslal přihrávku přes šířku kluziště obránci Markovovi, který z pravého kruhu vystřelil, a puk se odrazil od Jašinovy brusle za Haškova záda. Vzhledem k nízké produktivitě hráčů Spartaku se zdálo být téměř rozhodnuto, jenže...

Jedenáct minut před koncem Štěpánek podcenil situaci a vyjel k levému mantinelu v ústrety Kňazevovi, který jej lišácky objel a trefou do opuštěné branky snížil. Nepovedený výjezd českého gólmana se mohl Petrohradu krutě nevyplatit - Spartak totiž dokázal zásluhou Radivojeviče při power play tři vteřiny před koncem zápasu vyrovnat. V prodloužení ale rozhodl ve prospěch domácích Weinhandl.

Hlavní hvězdou Jaroslavle byl v prvním zápase play off český útočník Josef Vašíček. Ten při vysoké výhře Lokomotivu nad Minskem 7:4 nejprve na dvě branky přihrál a poslední ještě sám vstřelil. Jednu z branek si připsal i obránce Karel Rachůnek, v dresu hostí skóroval Petr Sýkora.

Osmifinále play off Kontinentální ligy, 1. zápasy:
Petrohrad - Spartak Moskva 4:3 v prodloužení
Branky: 16. Arťjuchin, 30. But (Čajánek), 41. Jašin, 68. Weinhandl - 25. a 60. Radivojevič, 49. Kňazev.
Atlant Mytišči - Čerepovec 3:2 v prodloužení
Branky: 12. Musatov, 21. Bulis, 74. Obšut - 6. Ljamin, 45. Šipačjov (Němec).
Dynamo Moskva - Dynamo Riga 1:2 v prodloužení
Branky: 56. Komarov - 38. Hartigan, 63. Cibulskis.
Jaroslavl - Dynamo Minsk 7:4
Branky: 8. a 55. Kaljanin, 3. Tkačenko, 20. Galimov (Vašíček), 21. Rachůnek (Vašíček), 22. Subbotin, 59. Vašíček - 19. Glazačev, 26. Podhradský, 34. Sýkora, 38. Platt.

Reklama