Hlavní obsah

Jágrův Omsk s Rolinkovým Magnitogorskem v play-off napoprvé prohrál

PRAHA

Po heroickém překonání vzpurného Nižněkamsku potvrdili hokejisté Avangardu Omsk papírové předpoklady a přešli v Kontinentální lize (KHL) přes první kolo play-off. Ve čtvrtfinále soutěže nastoupili doma proti Metallurgu Magnitogorsk a s týmem kapitána českého národního týmu Tomáše Rolinka napoprvé prohráli 2:4. O středeční vítězství hostů se velkou měrou postaral autor hattricku Denis Platonov.

Foto: www.khl.ru

Roman Červenka (vpravo) v rozpravě s Denisem Chlystovem z Magnitogorsku

Článek

Magnitogorsk byl pátým nejlepším týmem KHL v základní části a v kádru má kromě mistra světa Rolinka například hvězdného útočníka Sergeje Fjodorova. Zatímco dříve klub hodně spoléhal na českou trojici Kudrna, Marek, Rolinek, nyní si zde hodně oblíbili finské hokejisty. V této sezóně jich za "Magnitku" nastoupilo hned pět, přičemž obránce Niskala a útočníci Kontiola a Aaltonen byli v základní části lídry v klubovém bodování. Nepostradatelní jsou i ruští reprezentanti Aťjušov či Kajgorodov.

Omsk začal utkání parádně, už ve čtvrté minutě využil přesilovou hru Kurjanov. Jenže už po osmi minutách hosté skóre otočili. Nejprve gólman Rämö nedosáhl na dělovku Platonova a za dalších 30 vteřin na něj Vampola natlačil Rolinka, čehož využil ke skórování Kvaša. Za domácí zkoušeli vyrovnat Kaljužnyj a Červenka, před hostující brankou marně bojoval i Vampola.

Další pohroma pro Omsk nastala v polovině zápasu. U zadního mantinelu bojoval Kvaša, od něj se puk odrazil ke zcela volnému Platonovi a Magnitogorsk rázem vedl už o dvě branky. Domácí mohla probrat dorážka Kuljaše ve 34. minutě, ale na víc se jeho spoluhráči nezmohli.

Marné představení nabídl Avangard svým fanouškům i ve třetí části. Nevyužil dvě přesilové hry po sobě a v útoku působil čím dál zoufaleji. Hráči povětšinou stříleli jen z dálky, málokdo se odvážil jít před branku, dvojice Jágr, Červenka byla takřka neviditelná. Nervy neudržel na uzdě Volkov, jenž se v závěru porval s Malenkichem.

Minutu před koncem domácí zkusili hru bez brankáře, ale jen umožnili Platonovovi zkompletovat hattrick.

Vítězové předchozích dvou ročníků Gagarinova poháru z Kazaně prohráli s Ufou v prvním utkání čtvrtfinálové série, kterou v Rusku označují za předčasné finále, 2:3 v prodloužení. Druhý gól vítězného týmu Salavat Julajev vstřelil v přesilovce obránce Miroslav Blaťák. Zápas rozhodl po 122 sekundách nastavení Vladimir Antipov, jehož trefu musel potvrdit videorozhodčí.

Čtvrtfinále play-off Kontinentální hokejové ligy:
Omsk - Magnitogorsk 2:4on-line
Branky: 4. Kurjanov, 34. Kuljaš - 11., 30., a 60. Platonov, 12. Kvaša. Diváci: 10002. Stav série: 0:1.
Sestava Omsku: Rämö - Pervyšin, Škoula, Pivcakin, Kuljaš, Bondarev, Bělov, Rjabykin - Volkov, Kaljužnyj, Averin - Popov, Kurjanov, Perežogin - Červenka, Vampola, Jágr - Pervušin, Semin, Vlasenkov - Kalinin.
Kazaň - Ufa 2:3 v prodl.
Branky: 4. Zaripov, 48. Morozov - 33. Grigorenko, 40. Blaťák, 63. Antipov.

Reklama

Související témata: