Hlavní obsah

Jágr s Omskem končí, ale o trenéra nepřišel. Ten nebyl na střídačce ze zdravotních důvodů

PRAHA

Vyměřený čas pro ně vypršel. Hokejisté Avangardu Omsk mají po sezóně. V sedmém a rozhodujícím utkání čtvrtfinále prohráli s Metallurgem Magnitogorsk 0:2, celkově v sérii 3:4. Jaromír Jágr, Roman Červenka, Petr Vampola a Martin Škoula končí, nedokázali vybojovat postup do semifinále. To si naopak zahraje protihráč Tomáš Rolinek.

Foto: www.khl.ru

Hokejista Omsku Jaromír Jágr v souboji u mantinelu

Článek

Podle ruského serveru sports.ru měl být ještě před zápasem vyhozen trenér Avangardu Omsku Raimo Summanen. "Byl opravdu před zápasem odvolán, více k tomu nemohu nic říci," citovaly ruské servery finskou televizi MTV3, které to sdělil brankář Karri Ramo. Za pár minut ale byly tyto informace dementovány.

"Summanen se cítil špatně, ale není v ohrožení života. V blízké době ho čeká podrobné vyšetření ve Finsku. V souvislosti s touto situací byl urychleně jmenován vedením týmu asistent Igor Nikitin. I přes zdravotní problémy je Summanen hlavním trenérem Avangardu až do vypršení smlovy," uvedl klub v prohlášení.

V první třetině se nic významného neudálo. Opatrný hokej bez velkých šancí. Nebylo divu, hrálo se utkání, které bylo klíčové. Předchozích šest jako by neexistovalo. Že se hrálo v jednom souboji šest třetin a padl rekord KHL? Pěkné. Ale v tento čas bezvýznamné. Tady šlo o jediné - vítězství.

Martin Škoula při utkání s Mettalurgem Magnitogorsk.foto: www.khl.ru

Po druhé třetině k němu měli blíže hosté, ve 28. minutě se nemýlil Gleb Klimenko a domácí hráči se dostali pod tlak. Fanouškům už nebylo tak veselo. Do haly se jich přtiom vešlo o sto více proti oficiální kapacitě. Avangard musel vstřelit gól, ale ani tři přesilové hry během čtyřiceti minut nepomohly. K tomu si hráči kolem Jaromíra Jágra nevypracovali větší šanci.

Po dvou třetinách tak domácí prohrávali 0:1, průběžné porážce nezabránil ani Roman Červenka, jenž se vrátil po pauze, kterou zapříčinila bolavá záda. Ten se objevil v prvním útoku s Jaromírem Jágrem a Alexejem Kaljužinem. Naopak do utkání opět nenastoupil Tomáš Rolinek z Magnitogorsku.

Bez gólu nejde vyhrát 

Ve třetí dvacetiminutovce domácí zařadili vyšší rychlost, do šance se dostal i Petr Vampola, také Martin Škoula pálil na brankáře, který neměl v držení hokejku, gól přesto Avangard stále nemohl dát. A tato nemohoucnost se ukázala jako fatální. Hráči vedení Raimo Summanenem vstřelili v posledních dvou zápasech jeden jediný gól. A bez gólů vyhrát a postoupit nelze. Naopak jeden ještě inkasovali do prázdné brány.

"Byla to hrozná série, na obou stranách bylo hodně zraněných. Kluci dneska bojovali, ale v důležitých chvílích jsme nedokázali vstřelit gól," litoval domácí kouč Igor Nikitin. "Byla to dobrá série, myslím, že jsme měli více sil. Máme dobré mužstvo, šlo o týmové vítězství. Klukům děkuji," vzkázal do šatny Kari Heikkilä, trenér hostí.

Sedmý duel v osmifinále Omsk proti Nižněkamsku zvládl, ale nyní vítěz základní části KHL na soka nestačil. Co bude s českou čtveřicí z Omsku dále? Za pět týdnů začíná mistrovství světa. Kdo na něj pojede?

Sedmý zápas čtvrtfinále
Avangard Omsk - Metallurg Magnitogorsk 0:2on-line
Branky: 28. Klimenko, 60. Platonov. Stav série: 3:4
Semifinálové dvojice: Magnitogorsk - Ufa, Jaroslavl - Atlant Mytišči.

Reklama