Hlavní obsah

Co bude s českými hráči v Omsku? Vím, co Jágr chce, řekl Červenka

PRAHA

Zůstanou na Sibiři, nebo sbalí tašky a půjdou o klub dál? To je otázka pro čtveřici českých hokejistů z Avangardu Omsk. Po extempore s trenérem Raimo Summanenem je patrně možné vše. Na povrch vyplaval fakt, že finský kouč nezvládal své emoce, až byl před rozhodujícím sedmým utkáním v Kontinentální lize proti Magnitogorsku odvolán. Nyní klub řeší další sezónu. Co nastane? Stejnou otázku mají v hlavě i Jágr, Červenka, Škoula a Vampola.

Foto: www.hawk.ru

Roman Červenka v dresu Omsku

Článek

„Nevím, abych řekl pravdu, možné je všechno. Zatím nechci odpovídat, nechci řešit příští rok, v Omsku mám slouvu. Teď se chci soustředit na nároďák, až potom řeknu více,“ řekl ve středu Roman Červenka, nejlepší střelec Avangardu po základní části KHL.

V jiné pozici je obránce Martin Škoula, který nemá kontrakt. „Po sezóně bylo zklamání, ale už spíš přemýšlím o budoucnosti. Já smlouvu na příští rok nemám, takže uvidím, co kdo nabídne, jaká bude situace. Ale nechci kategoricky říkat, že tam nebudu,“ nehází Omsk přes palubu vítěz Stanley Cupu z roku 2001, který získal s Coloradem.

Střídačka hokejistů Omsku: vlevo trenér Raimo Summanen, vpravo Jaromír Jágrfoto: www.khl.ru

O časech příštích přemýšlí i Jaromír Jágr, který má v Omsku jméno a renomé. Ale vydrží poté, co se objevily informace o chování trenéra Summanena? A jaká je vlastně jeho osobní zkušenost? Zatím o tom nepromluvil.

„Něco jsem četl na ruských serverech, ale nebylo tam nic konkrétního. Více k tomu nemohu říct. Co se týče Jardy a smlouvy v Omsku, tak ta platí do 30. dubna. Potom jsem připraven jednat,“ řekl nedávno Sport.cz Jaroslav Zídek, který Jágra v Rusku zastupuje.

Více ví Červenka, který prožil první sezónu po Jágrově boku. Sám přiznává, že by byl rád, kdyby mohl vedle "68" hrát dále. "Samozřejmě jsme se bavili, trochu o něčem vím, co Jarda chce, ale je hrozně brzy, musí se vyřešit situace v Omsku. Jarda bude mít dost času se rozhodnout,“ nastínil na reprezentačním srazu bývalý slávistický útočník.

„Byl bych rád, kdybych s ním mohl ještě hrát, hodně mi to dalo. On možná bude hrát dalších deset let, kdo ví,“ přidal.

Pohled na finského trenéra Summanena
„Po šestém utkání v Magnitogorsku si vyšlápl i na Jaromíra. Skákal kolem něj, chtěl se s ním prát, ale Jágr samozřejmě nechtěl, takže Raimo se neuklidnil a strhl nášivku s áčkem z dresu Kurjanova a řval: Jsi ho..., nejsi asistent,“ vypověděl neznámý zdroj z kabiny ruskému serveru sovsport.ru.
„On měl hádky a problémy v průběhu celé sezóny, v play-off to vyústilo úplně do extrémů. Určitě to nepomohlo k pohodě mančaftu. On je emotivní, impulzivní, také jsme měli nějaké problémy, ale vyříkali jsme si to. Pár názorů jsme si vyměnili,“ řekl ve středu na reprezentačním srazu Martin Škoula.
„V určitých chvílích bylo jeho chování za hranicí. Více se k tomu nechci vyjadřovat, tohle je věc vedení a trenéra,“ přidal se Roman Červenka.

Ruský Sport Express přišel s informací, že o Jágra projevily údajně zájem Petrohrad, Kazaň a Ufa, pokud by kladenský odchovanec pod trenérem Summanenem dále nechtěl hrát. „Tohle jsem nečetl, nevím,“ pověděl jen Škoula.

V úvahu ale připadá i transfer z druhé strany, finský kouč v Omsku skončí. Proč měnit celý tým, když jde vyměnit trenéra... „Nevím, jestli je možnost, že Summanen zůstane,“ dodal Škoula, který viděl trenéra na stadiónu, když si balil věci a odlétal z Ruska. Na vzájemné loučení ale nedošlo.

Červenka přišel do ruské KHL ze Slavie. Z klubu, kde ho vedl Vladimír Růžička, také impulsivní trenér. Má tedy srovnání. „Rozdíl mezi nimi je, ale když se do toho pustím, tak budu rozebírat, co nechci. To bych musel říkat věci, který teď nechci. Mám v Omsku smlouvu, třeba někdy řeknu více. Rozdíl mezi nimi je, ale já nechci nikoho pomlouvat a kritizovat,“ bránil se tématu "Omsk a trenér" pětadvacetiletý forvard.

Martin Škoula po bitce s Darcym Verotem.foto: www.khl.ru

„Dá se říct, že Růžička nepřekročil určitou mez. Oba jsou výbušní, ale lidsky je každý jiný,“ dodal Červenka, který s manažerem nic konkrétního kolem své smlouvy v Rusku neřešil. Zatím. Teď má před sebou reprezentaci, sezóna je minulostí, další přijde oficiálně na pořad až po mistrovství světa, které se koná na Slovensku.

„Klubová sezóna skončila, výsledek je zklamáním, ale dál se tím nezabývám. Ambice byly větší, ale posledních osm mančaftů je vyrovnaných, nikdo nemohl čekat, že to projedeme jako v základní části, kde jsme měli obrovský lauf. Nemá cenu se v tom babrat.“

Reklama

Související témata: