Hlavní obsah

Marek před finále KHL: Radulov po mně půjde, to on si nenechá ujít

UFA/PRAHA

Přesně v den 50. výročí letu prvního člověka do vesmíru (12. dubna) nastoupí hokejista Jan Marek (31) ke třetímu zápasu finále Kontinentální hokejové ligy, jejíž vítěz získá právě Gagarinův pohár. Ještě v lednu si přitom v dresu CSKA Moskva říkal, jak brzy mu letos sezóna skončí... Po přestupu do Mytišči je z něj ale druhý nejproduktivnější hráč Atlantu ve vyřazovacích bojích. „Jsme tu parta bojovníků, kteří nemají co ztratit,“ říká Marek před dnešním startem série s Ufou.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jan Marek na srazu hokejové reprezentace

Článek

Když jste se s CSKA potácel v podprůměru KHL, věřil jste, že by pro vás závěr sezóny mohl mít tak světlé konce?

Možná se budete divit, ale jakmile jsem přestoupil do Mytišči, tak jsem tomu věřit začal. Ne sice, že bychom postoupili až do finále, ale s příchodem pana Říhy na post kouče se mužstvo ohromně zvedlo. Máme dva perfektní gólmany a k tomu čtyři pětky, z nichž každá může rozhodnout zápas. Už to není jako v minulé sezóně, kdy všechno stálo na Mozjakinovi a Honzovi Bulisovi.

Je za tím senzačním tažením Atlantu opravdu jen vliv trenéra Říhy?

Má na tom hlavní podíl. Pan Říha je v Rusku ohromně respektován. Jeho koučink má systém. Je schopný reagovat na změny skóre, každý zápas hrajeme takticky trochu jinak. Jsme díky němu variabilnější než ostatní.

Znali jste se osobně nějak blíž, než jste přestoupil do Mytišči?

Prakticky ne. Občas jsme se pozdravili a prohodili pár slov, třeba v letadle nebo v českém domě v Moskvě.

Máte to u něj dobré, i z toho důvodu že jste krajané?

Já si myslím, že cestu jsme k sobě našli hned, ale stejně se mi stalo, že mě na jeden zápas posadil na tribunu, což jsem nikdy nezažil… Jsem ale rád, že jsem to vzal za správný konec. Na čtyři dny jsem se zavřel do posilovny a nakonec jsem taky přispěl k těm našim skvělým výsledkům.

Jan Marek na tribuněfoto: ČTK/Radek Petrášek

Vyřadili jste horké adepty na titul Petrohrad a Jaroslavl, ve finále bude Ufa zase velkým favoritem. Máte na trofej?

My tomu samozřejmě věříme. Můžeme být uvolnění, tlak bude na Ufu, která má tým se spoustou hvězd. Určitě to ale nevzdáváme. Popereme se.

Ufa do finále postoupila přes Magnitogorsk, kde jste působil čtyři sezóny. Nechtěl jste si o titul zahrát raději proti bývalému klubu, za který pořád nastupuje váš kamarád Tomáš Rolinek?

Já jsem rád za to, že hrajeme s Ufou, i když Magnitogorsk by pro nás byl asi výhodnější. I když jsme se Spartou přijeli do Třince, tak jsem býval mnohem nervóznější než obvykle a necítil jsem se vůbec dobře. Hrát proti bývalým klubům, to pro mě není zrovna to pravé…

Takže vám nebude vadit, když proti vám teď vyrukuje vyhlášený provokatér Radulov, s nímž jste měl v minulých letech vleklé konflikty?

Určitě po mně zase půjde, to on si určitě nenechá ujít. Nějaké potyčky nastanou, ale tentokrát se na ledě asi nebudeme potkávat tak moc, jako když jsem hrál v Magnitogorsku první lajnu. Teď posíláme na elitní řady soupeřů naše obranáře, kteří už takhle zkrotili Petrohrad a v sérii s Jaroslavlí hráli na Pepu Vašíčka s Demitrou.

Hokejový útočník Ufy Alexander Radulovfoto: <a href="http://www.khl.ru/">www.khl.ru</a>

Říkal vám trenér, ať se konfliktům s Radulovem radši snažíte vyhnout?

Určitě. A nejen mně. On když se dostane Radulov do varu, tak je ještě víc zabraný do zápasu. Lepší je nechat ho být, nehádat se. Ať se s těmi svými emocemi pere sám.

Jeden titul jste už v Rusku získal před čtyřmi lety s Magnitogorskem. Měl by pro vás případný zisk Gagarinova poháru větší váhu?

Titul jako titul, ale možná měl. Je tu víc týmů a hlavně šlo hrát do Ruska víc hvězd z NHL. Jágrem počínaje.

Minulá sezóna pro vás měla zlatou tečku na mistrovství světa v Německu. Věříte, že dostanete šanci si ji zopakovat?

To záleží na trenéru Hadamczikovi. Letos asi přijede víc posil z NHL, ale já doufám, že na závěrečný kemp bych pozvánku dostat mohl.

Reklama

Související témata: