Hlavní obsah

Petrohrad za Říhu peníze nevyhodil, oceňuje kvality českého kouče ruský tisk

Jako výraz uznání pro trenérské kvality Miloše Říhy v Kontinentální hokejové lize vykládá čtvrteční ruský tisk přechod českého odborníka do bohatého klubu SKA Petrohrad. Dosavadní kouč Mytišči, který svůj tým dovedl až do finále Gagarinova poháru, vystřídá v petrohradském klubu krajana Václava Sýkoru, jenž byl po vyřazení ve vzájemném duelu ve čtvrtfinále odvolán. V ruské soutěži tak dvaapadesátiletý Říha bude působit pátou sezonu po sobě.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Hokejový trenér Miloš Říha.

Článek

List Kommersant připomněl, že o Říhu měly zájem i další špičkové kluby KHL, jakmile vešlo ve známost, že se trenér nedohodl s Atlantem Mytišči na nové smlouvě. Mezi zájemci byly podle deníku i omský Avangard, Lokomotiv Jaroslavl a dokonce letošní vítěz celé soutěže Salavat Julajev z Ufy. Přednost však dostal petrohradský SKA, "proslulý svými záviděníhodnými finančními možnostmi", který sám Říha nejspíše považoval za jediného vážného zájemce.

"Výběr vedení SKA v Říhův prospěch nikterak neudivuje, vždyť v KHL český specialista vystavil sám sobě nejlepší doporučení jako snad nejefektivnější trenér. V průběhu právě ukončené sezóny přišel do Atlantu, který se nejevil nejsilnějším klubem ani výběrem hráčů, ani finančními možnostmi, ale během krátké doby dokázal sestavit bojeschopný tým, který byl s to bojovat o Gagarinův pohár," zdůraznil Kommersant.

Říha se podle listu nejspíše vepsal do povědomí šéfů SKA už tehdy, když jeho týmy vyřadily Petrohrad v play off - nejprve hladce Spartak, nyní během sedmi zápasů Atlant. Právě tato porážka stála místo Říhova krajana, petrohradského kouče Sýkoru.

Stěhování až po mistrovství světa

Sám Říha v listu Sovětskij sport řekl, že na stěhování do Petrohradu přijde čas až po mistrovství světa; nejprve si také musí vyřídit nové ruské vízum, ale okolo 20. července by měl být na místě. O plánech je ještě brzy hovořit, nejprve si míní prostudovat situaci. "Ale seznam hráčů, které bych rád viděl v SKA, už samozřejmě existuje," dodal.

V jednáních s petrohradským klubem ho prý nejprve zajímal rozsah kompetencí, pak trenérský štáb a možnosti pro získání nových hráčů a až v poslední řadě, za jaké peníze bude pracovat. "Chtěl bych s tímto týmem dopadnout lépe, než Petrohrad hrál v minulosti. Zatím nemohu říci, že to znamená vítězství v Gagarinově poháru. Na takové sliby je ještě brzy. Hlavní je hrát lépe než dříve," řekl Říha Sport-Expressu.

V sestavě by rád viděl hráče z Atlanty 

Připustil však, že s novým týmem si vždy staví nejvyšší cíle. V sestavě by nejraději viděl všechny své hráče z Atlantu, ale na poskládání soupisky ještě uběhlo příliš málo času. A věří, že časem získá i přízeň petrohradských fanoušků.

Říha působí v Rusku nepřetržitě od roku 2007. Tehdy převzal Spartak Moskva, který ho propustil loni v říjnu. Už v sezóně 2005/06 vedl Chimik Voskresensk, který se později přejmenoval na Atlant. V české extralize získal dvakrát stříbrné medaile s Pardubicemi a vedl i Karlovy Vary. Se Slovanem Bratislava triumfoval dvakrát ve slovenské extralize.

Reklama

Související témata: