Hlavní obsah

Afinogenov: Pár hvězd z Petrohradu odešlo. Fajn, že kamarád Arťuchin zůstal

V minulých dnech byl na titulních stránkách snad všech ruských médií díky slavné svatbě s tenistkou Dementěvovou, ale ruský hokejista Maxim Afinogenov si pozornost zaslouží i za své výkony na ledě. Jednatřicetiletý mistr světa z roku 2008 byl ve čtvrtek bezpochyby největší hvězdou, kterou tým SKA Petrohrad přivezl k utkání v Hradci Králové. Po zápase však žádné hvězdné manýry neměl a udělal si čas na rozhovor pro Sport.cz.

Foto: www.hc-ska.ru

Ruská hokejová hvězda Maxim Afinogenov

Článek

Hradec Králové jste porazili 2:0, očekávalo se možná jednoznačnější vítězství. Co můžete říci o zápase?

Myslím, že to byla dobrá příprava. V první třetině bylo vidět, že nám ještě chybí herní praxe a sehranost, ale od druhé části už jsme se rozehráli a bylo to lepší.

Vy jste nebyl s Petrohradem od začátku přípravy. Kdy jste se připojil k mužstvu?

Před dvěma dny. Řešil jsem nějaké osobní záležitosti, takže jsem trénoval samostatně. Chodil jsem do posilovny, běhal po lese... Tohle bylo poprvé, co jsem byl s týmem v opravdovém zápřahu. Už mi led hodně chyběl.

Petrohrad přišel po minulé sezóně o celý první útok. Odešel Čajánek, pak byli překvapivě propuštěni Sušinskij a Jašin. Nebude to pro klub moc složitá situace?

I tak máme pořád dobrý tým. Jsem rád, že v klubu zůstává můj kamarád Jevgenij Arťuchin, navíc přišel můj další známý Dmitrij Kalinin, s kterým jsme společně odehráli řadu let v Buffalu. Petrohrad navíc získal skvělého Patricka Thoresena a přišli i další kvalitní hráči jako Něprjajev a Fjodor Fjodorov. Pokud se úspěšně sehrajeme, můžeme v sezóně dosáhnout úspěchu.

Máte i nového trenéra. Co zatím můžete říci o Miloši Říhovi?

Poprvé jsme se potkali na akci organizované KHL. Tréninky jsou pod ním náročné, ale určitě to nakonec bude ku prospěchu věci, budeme dobře připravení na další těžkou sezónu. Je to hodně emotivní typ trenéra a odborník na svém místě. Ne náhodou byl naposledy vyhlášen nejlepším trenérem KHL. Je to velký profesionál.

Ruská média psala o tom, že Říhův předchůdce Václav Sýkora se podle vás hodí jen na druhou českou ligu, kde také skončil (Sýkora je nyní trenérem Chomutova). Opravdu jste to řekl?

Ne! Já jsem jen řekl, že podepsal kontrakt s týmem druhé ligy. A to je zkrátka pravda, nebo ne? Nic jiného jsem tím nemyslel.

V minulých dnech jste zažil krátce po sobě hned dvě svatby. Je lepší být na svatbě jako ženich, nebo jen jako host?

To je těžké říci (úsměv). Byl jsem na dvou svatbách, jedna byla moje doma v Rusku, další obřad jsem zažil v Americe na svatbě mé sestry. Pokaždé se sešla celá rodina a mnoho přátel a pokaždé to bylo velmi pěkné.

Reklama