Hlavní obsah

Český dril pod Říhou, milionáři z Petrohradu dostávají naloženo

HRADEC KRÁLOVÉ

Milionáři z ruské Kontinentální hokejové ligy (KHL) poznávají galeje pod českým trenérem Milošem Říhou. Ten připravuje bohatý tým SKA Petrohrad na cestu, která má cíl nejvyšší. Vedení klubu by rádo vidělo ve své vitríně Gagarinův pohár, a tak se v létě maká, volno neexistuje. Těžký dril na vlastní kůži poznávají i Petr Průcha a Jakub Štěpánek, nebo hvězda mužstva Maxim Afinogenov.

Foto: Alexandra Mlejnková, ČTK

Český kouč ruského celku SKA Petrohrad Miloš Říha diriguje střídačku při přípravném utkání na ledě Hradce Králové.

Článek

„Bál jsem se, mužstvo nebylo zvyklé tolik pracovat, naložili jsme na ně obrovské penzum práce, ale pozitivní je, že všichni k tomu přistoupili na sto procent,“ chválí Říha, který bivakuje s Petrohradem už týden v Přerově. Tam hráči zažívají tvrdý a několikanásobný trénink denně. Čas na nějaké procházky po městě? Neexistuje!

„To vůbec nehrozí. Od osmi do osmi trénujeme a máme jenom dvě hodiny pauzu na oběd. Jsem rád, když si pak lehnu a na nic už nemám myšlenky,“ shrnuje dny a hodiny přípravy v Česku brankář Petrohradu Štěpánek.

Hvězdy z klubu, který má miliardový rozpočet, ale přijaly tyto podmínky. „Tréninky jsou náročné, ale určitě to nakonec bude ku prospěchu věci, budeme dobře připravení na další těžkou sezónu. Pan Říha je hodně emotivní typ trenéra a odborník na svém místě. Ne náhodou byl naposledy vyhlášen nejlepším trenérem KHL. Je to velký profesionál,“ svěřil se Sport.cz i hvězdný útočník sborné Maxim Afinogenov.

Český brankář ruského celku SKA Petrohrad Jakub Štěpánek při přípravném utkání na ledě Hradce Králové.foto: ČTK/Alexandra Mlejnková

Metody českého kouče dobře zná Petr Průcha. „Je to snad deset let co jsem pod ním hrál, ale ta taktika co jsme v Pardubicích měli, byla výborná. Moc dobře si pamatuju, že jsme doma během deseti minut vedli často třeba 3:0 a zápas jsme v poklidu dohráli. Doufám, že to bude vypadat stejně i tady,“ přeje si mladý forvard.

Říha se dohodl na kontraktu s ambiciózním klubem, který patří mezi nejbohatší elitu v Evropě. Tam jsou otevřeny kohoutky s dolary, a tak se také žádají výsledky. Kdo je nemá, dočká se „odměny“. V Rusku není problém odvolat trenéra klidně i během utkání, jak se o tom přesvědčili například v Omsku.

„Vedení je naprosto vstřícné, s generálním manažerem (Alexej Kasatonov) jsme se shodli. Není tu nějaký ohromný pres, všechno je na nás, nikdo na nás netlačí, připravujeme se v klidu,“ odmítá tlaky Říha, který v minulém ročníku KHL trénoval nejdříve Spartak Moskva, poté odešel do Atlantu Mytišci. Nyní stojí na střídačce SKA. „Od prvního dne se cítím trenérem Petrohradu. U nás se říká: koho chleba jíš, toho píseň zpívej."

Jevgenij Arťuchin z SKA Petrohrad (druhý zleva) se snaží překonat hradeckého gólmana Jakuba Čecha.foto: ČTK/Alexandra Mlejnková

„Cíle klubu jsou pořád stejné, ty mají pět let, ale nikam se nedostali, snažím se je umírňovat. Je to i otázka štěstí, formy, zdraví,“ připomíná Říha alchymii potřebnou k úspěchu. Jen naditá kasa titul nepřinese. „Nevím, jestli je Petrohrad nejbohatší. Ufa je bohatá, je tu šest klubů, které jsou na stejné úrovni,“ nechce český kouč spekulovat o skutečném rozpočtu klubu, který přesahuje miliardu korun.

Přestože druhá nejlepší hokejová liga světa ještě nezačala, Říha už musel reagovat na nepříjemné záležitosti - hvězdy Alexej Jašin a Maxim Sušinskij byli propuštěni ze služeb týmu. Pro mnohé šlo o hodně nečekaný krok. A právě druhý se v ruských médiích ozval. „Nechci se k tomu vyjadřovat. Než jsem začal podepisovat smlouvu, tak se jednalo o hráčích na úrovni prezidentů. A u Sušinského byl velký otazník. To není žádná kauza, to je profesionální práce. Každý můžeme být nějakým způsobem ukřivdění, on je ale výborný hráč,“ uzavřel Říha.

Reklama