Hlavní obsah

Slovenský rozhodčí poprvé vstoupí do KHL, vydělá milión korun

PRAHA

Prestiž znamená i přísun financí. V Evropě tuto úměru poznávají například hokejisté v Kontinentální lize. Ale podobně tomu je i u rozhodčích. Slovenský klub HC Lev Poprad čeká premiérová sezóna v ruské soutěži. Ve stejné situaci je i rozhodčí Vladimír Baluška, který byl vybrán a následně prošel testy. Nyní má před sebou minimálně čtyřicet utkání v KHL, za každý inkasuje okolo tisíce eur, což je téměř pětinásobek, který inkasuje na Slovensku.

Foto: čtk

Ilustrační foto

Článek

„Příležitost rozhodovat v Kontinentální lize považuju za velké ocenění nejen pro mě, ale také pro celý slovenský hokej,“ citoval muže v pruhovaném Slovenský hokejový svaz.

Rodák z Bratislavy musel podstoupit testy, které absolvovalo téměř čtyřicet hlavních rozhodčích a na šedesát čárových, jen dva byli cizinci. „Pobyt byl náročný, dostali jsme zabrat po všech stránkách. Prošli jsme vědomostními testy o pravidlech, fyzickými, bruslařskými, psychologickými i lékařskou prohlídkou,“ přiblížil šestatřicetiletý sudí zkušební období, kde na něj čekaly testy v ruštině.

Pětkrát více než na Slovensku 

Ve slovenské nejvyšší soutěži hlavní arbitři zinkasují 166 eur za utkání, což jsou přibližně čtyři tisíce korun. V české extralize si hlavní rozhodčí přijde na částku čtyři až šest tisíc. V Rusku si rozhodčí Baluška proti Slovensku vypíská o dvacet tisíc korun za utkání více, tedy více než čtyřiadvacet tisíc.

„Měl bych rozhodovat nejméně čtyřicet zápasů. Naznačili mi, abych počítal i s výjezdem do Chabarovska,“ svěřil se slovenský sudí, který po závěrečných zkouškách v Moskvě podepsal s KHL smlouvu. Let do Chabarovsku znamená cestu, která měří devět tisíc kilometrů.

„Dohodli jsme se, že nás čekají až čtyřzápasové tripy, poté se budu vracet na Slovensko. Zde bych chtěl nadále rozhodovat extraligu a mládežnické soutěže,“ dodal Baluška, který se s ostatními připravoval v Lužinkách, ale také v Olympijské vesnici Novogorsk, kterou využívají i ruští reprezentanti.

Reklama