Hlavní obsah

Ruská a bohatá KHL se pomalu rozpíná, vábí i exotiku - Turecko a Bulharsko

PRAHA

Chtěla by pomalu ovládnout hokejovou Evropu, rozšířit se do okolních zemí, stát se absolutní a nezpochybnitelnou jedničkou. Taková je vize a touha Kontinentální ligy. Soutěže, která má kořeny v Rusku a je podporována milióny dolarů. Ale je to možné, stojí o to Evropa, chce se vzdát svých tradic, fanoušků, finančního krajíce?

Foto: www.khl.ru

Jaromír Jágr odehrál v KHL poslední tři sezóny své kariéry.

Článek

„Kvůli KHL máme obavu o budoucnost národních soutěží. Rozšíření této ligy může poznamenat evropský hokej. Ideální variantou jsou národní hokejové ligy a mezinárodní soutěže,“ nechal se slyšet Peter John, generální manažer týmu Eisbären Berlín.

Může dojít k záhubě evropského hokeje, jemuž by dominovala jedna soutěž a ostatní by byly jen do počtu? Do minulé sezóny tvořily KHL ruské kluby a týmy z bývalého Sovětského svazu. Od nadcházejícího ročníku se připojí k milionářské rodině slovenský Lev z Popradu. „Doufám, že účast klubu v boji o Gagarinův pohár dodá naší soutěži novou energii,“ prohlásil prezident KHL Alexandr Medvěděv a mohl si odškrtnout první stát. Tím ale jeho seznam nekončí.

Do náruče ruské soutěže by rádi vklouzli v Německu. Z Berlína sice zní ne, z Lipska ale ano. V dubnu s touto myšlenkou přišel investor Stefan Linder, ten by chtěl zvednout popularitu KHL právě v Lipsku.

V uplynulé sezóně poznal KHL i brankář Dominik Hašek.foto: ČTK/Milan Syruček

“KHL nabízí možnosti pro Německo i Rusko, navíc jsou zápasy vysílány v Česku či Spojených státech,“ pověděl bývalý volejbalista Lindner. Jeho slova jsou rajskou hudbou pro Medvěděva. Ten už několik let neskrývá rozšiřovací choutky. A nebojí se ani neobvyklých destinací. Co vám říká turecký hokej? A kousek vedle Bulharsko? I týmy z těchto končin by mohly být součástí díla, kterému se velí z Moskvy. Od sezóny 2012/2013 by mohl údajně vstoupit do tohoto společenství také italský Milán.

Od roku 2008 se stala Kontinentální liga nástupkyní ruské Superligy. „Myslím, že to je dobrý projekt, který by chtěl konkurovat NHL, ale podle rozhovorů s kluky z KHL nevzrůstá,“ řekl pro Sportbox.ru brankář Ilja Bryzgalov, který z Phoenixu odchází do Philadelphie, kde se potká s Jaromírem Jágrem. Jedenatřicetiletý gólman podepsal devítiletý kontrakt za jedenapadesát miliónů dolarů. V příští sezóně se jeho plat v NHL vyšplhá na deset miliónu dolarů.

„Dávám přednost kariéře před penězi. Pokud bych chtěl více peněz, hrál bych v KHL,“ odvětil poněkud překvapivě ruský brankář.

A jak bude vypadat hokejová Evropa za pět let? Bude Kontinentální liga obohacena o Švédsko, Finsko, Švýcarsko, Česko?

Reklama