Hlavní obsah

Že budeme v KHL za otloukánky? To si nepřipouštíme, říká popradský Netík

Dlouholetý hokejový útočník Sparty a v loňské sezóně CSKA Moskva Tomáš Netík může být jedním z trumfů nováčka KHL Lva Poprad. Trenér Radim Rulík ho staví do první lajny vedle dvou slovenských mistrů světa, Luboše Bartečka a Ladislava Nagye.

Foto: www.hclev.eu

Tomáš Netík po prvním tréninku v dresu HC Lev.

Článek

Jak vidíte šance Lva v prestižní soutěži?

Říct, že se dostaneme do play off anebo kolik bodů v sezóně uhrajeme, by byly pouhé spekulace. Netroufám si na solidní odhad v situaci, kdy se klub i tým budují od nuly. To je věc, která je pro všechny v Popradu zcela nová, nepoznaná. V této chvíli je jedno jisté. A sice to, že půjdeme do boje s nadšením a touhou potrápit každého soupeře.

Nebojíte se, že se ve společnosti mnohem bohatších klubů můžete stát otloukánky?

Bát se? Přemýšlet, co se s námi stane? Tak to ne. To si vůbec nepřipouštíme. V týmu je hodně zkušených hokejistů, mistři světa (Čech Pilař, Slováci Bartečko, Nagy a Štrbák – pozn. red.), kluci, co prošli celý svět. Všichni mají sebedůvěru, protože velký hokej hrají dlouho a výborně. Určitě do sezóny nepůjdeme s poraženeckou náladou. My se na ni těšíme.

Skeptické vize jste určitě slyšel, anebo jsou všichni kolem vás optimisty?

Vím, že mnoho lidí nám nevěří, ale na druhé straně zase stojí ti, co nad česko-slovenským týmem s pěti Švédy a posilami ze zámoří hůl nelámou. Uvidíme, která strana je dneska blíž pravdě.

Je hokejové zázemí Lva v Popradu na potřebné úrovni? Nabízí hráčům komfort?

Nejdůležitější nyní je, aby byla zabezpečena příprava včetně regenerace. V tomto ohledu je všechno v pořádku. Mohu dokonce říct, že na vysoké úrovni. To, že se třeba dodělává kabina, je hráčům v tomto období úplně jedno. Komfort bude třeba, až se začne hrát naostro.

Přišel jste do týmu, který vzniká od základů. Není to poněkud nebezpečné dobrodružství?

Je to velká výzva! Ano, slovo výzva vystihuje všechny moje pocity. Je na nás, abychom vybudovali v Popradu dobré základy a na nich zajímavou stavbu.

Jsou v rodícím se Lvu vůbec nějaké vazby z minulosti?

Ano, jsou. Například já jsem už hrál s několika kluky v jiných týmech. Moji parťáci v útoku Bartek a Laco hrají spolu dlouho, takže na ledě působí jako dvojčata. Mimochodem, oba jsou to skvělí hokejisté a pro mne je velká radost s nimi hrát. Byl bych šťastný, kdyby nám to spolu klapalo a já zůstal v jejich lajně.

Jakým jazykem se mluví v mezinárodně obsazené kabině Lva Poprad?

Nejčastěji česky a slovensky, ale také anglicky, protože v týmu máme Švédy, Kanaďana, Američana, Rusa. A většina kluků ovládá angličtinu výborně, protože jak jsem řekl, prošli světem.

Budou vás v Popradu učit rusky? Nejspíše vás čeká mnoho rozhovorů v ruštině?

Učitele určitě mít nebudeme. Možná tlumočníka. Ale i podle mých zkušeností se v KHL mnoho rozhovorů vede v angličtině.

Jste spolu měsíc. Už se vyjasnilo, kdo bude vůdce a kdo bavič?

Šéfem je Luboš Bartečko a velké slovo samozřejmě mají starší hráči. O srandu se jako všude jinde poctivě stará Karel Pilař.

Reklama