Hlavní obsah

Poslední rozhovor s Janem Markem. Těšil se na bitvy s Radulovem

Marek BurkertPrávo

V jednatřiceti letech to nebyl žádný zelenáč. V Rusku měl odstartovat hokejový střelec Jan Marek už šestou sezónu. Po Magnitogorsku, CSKA Moskva a Atlantu Mytišči se měl ve čtvrtek představit poprvé v Kontinentální lize jako hráč ambiciózní Jaroslavle. Celý tým však postihla ve středu tragédie, když se při cestě do Minsku zřítilo letadlo a Jan Marek společně s dalšími dvěma Čechy Josefem Vašíčkem a Karlem Rachůnkem zahynuli. Poslední rozhovor pro Právo vznikal v úterý kolem 18. hodiny.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jan Marek

Článek

Existuje něco, co vás v Rusku dokáže ještě překvapit? Za těch pět let jsem si zvykl, takže si myslím, že ne. Když jsem vyrážel v roce 2006 k prvnímu zahraničnímu angažmá, byl jsem fakt nervózní. Teď už jsem mnohem zkušenější.

Máte přehled, jestli náhodou nejste z českých hokejistů v Rusku služebně nejstarší? Tak to jste mě zaskočil, ale ani bych se nedivil. Je to fakt dlouhá doba, co tu jsem.

Teď vám navíc asi čas moc rychle neubíhá, když jste v Jaroslavli sám bez rodiny. Je to těžké. Pro mě je rodina nade vše. Když se nám na začátku července narodil Honzík, tak jsem ho viděl jen tři týdny a pak jsem musel na soustředění. Jednou za dva týdny jsem v létě dostal od klubu na pár dnů volno, ale teď kluka vídám jen přes Skype a na fotkách. Musím to ještě měsíc a půl vydržet, pak konečně přijedou manželka se synem za mnou.

Nelitujete teď přece jen trochu, že jste nekývl na nabídku Sparty? Tyhle starosti by vám odpadly. Když mám zápas, nebo trénink, ještě to jde. Ale když pak přijdu domů a koukám na televizi, tak mě pronásledují různé myšlenky. S agentem Robertem Spálenkou jsme ale dlouho diskutovali a shodli jsme se, že nabídka Jaroslavle je úžasná a neměl bych ji odmítat.

Třeba i v tom, že jako spoluhráči se vám rýsovali Pavol Demitra a Josef Vašíček? To byla jedna z hlavních příčin, proč jsem do Jaroslavle šel. Všichni víme, že jsou to špičkoví borci. Představa, jak hraju právě s nimi, mi přišla neskutečná. Jenže po příjezdu k týmu mi trenér řekl, že nechce mít jen dvě úderné lajny, ale tři. Takže jsem v útoku se dvěma mladými kluky. Ale nestěžuju si. Docela se nám daří, v přípravě jsme dávali góly.

Přesto vás asi nový kanadský kouč McCrimmon moc nerozjásal. Já se na tu možnost zahrát si s Demitrou a Vašíčkem hrozně těšil, ale co nadělám? Jinak s koučem vycházíme v pohodě. Moje angličtina sice není dokonalá, ale tréninky jsou hodně pestré. Snaží se do naší hry vnést prvky ze zámoří, vypadá to slibně.

Magnitogorsk byl klubem s velkými ambicemi, kde už po dvou porážkách v řadě chodili hráči na kobereček, v CSKA Moskva jste zase poznal tradici kdysi slavného velkoklubu. Jak z toho srovnání vychází Jaroslavl? Jsem tu pět šest neděl, ale tlak je asi největší, co jsem kdy poznal. Zbyněk Irgl mi říkal, ať se na to připravím, ale já mu moc nevěřil. No a teď to zažívám na vlastní kůži. Když byli letos třetí, tak se to bralo jako neúspěch. Vedení chce být ve finále. Dnes a denně slyším, že jediná „zadáča“ je vyhrát Gagarinův pohár.

Na soupiskách týmů KHL je šestatřicet Čechů, což je po Rusech druhá nejpočetnější enkláva v lize. Cítíte pořád tu rivalitu, která mezi vámi je? Určitě, nijak to neslábne.

Zvlášť když jste loni získali titul mistrů světa a na letošním šampionátu jste Rusy porazili dokonce dvakrát. On úplně stačí přátelák a hned je vidět, jak jsou strašně nahecovaní. Takhle to bylo, je a nejspíš i bude.

Takže se připravujete i na další díly svých ostrých soubojů s „šílencem z Ufy“ Alexandrem Radulovem? (Pousměje se) Přesně tak, těším se na ně. A moc!

Při mistrovství světa v Bratislavě jste měl vcelku ostrý konflikt i s jedním ruským novinářem. Platí, co jste sliboval, že pro ruská média mluvit nebudete? Měl jsem problémy s ruskými novináři už minulou sezónu. Pak ze mě ten člověk v Bratislavě svým článkem udělal debila (v deníku Sport Express vyšel smyšlený rozhovor s Markem – pozn.) a vrhlo to na mě hodně špatné světlo. Ještě si to musím promyslet, jak budu reagovat, ale s tím chlápkem určitě nepromluvím ani slovo.

Reklama

Související témata: