Hlavní obsah

Jan Marek říkával: Pokaždé se na palubě modlím, abych se nebál

PRAHA

Letecká tragédie v Jaroslavli, při níž zahynulo 24 hokejistů, se hluboce dotkla také Česka. Sportovní veřejnost i fanoušci se jen těžko smiřují se smrtí reprezentantů Jana Marka, Karla Rachůnka a Josefa Vašíčka.

Foto: Petr Horník, Právo

Hokejista Jan Marek na tréninku reprezentace

Článek

„Přišli jsme o velké hráče a skvělé lidi. Musíme jim být vděčni, co udělali pro český hokej. Já na ně budu určitě velmi často vzpomínat,“ přiznal trenér Vladimír Růžička, pod jehož vedením všichni tři získali zlato ze světových šampionátů.

Patřili i mezi největší hvězdy KHL, stejně jako kapitán slovenské reprezentace na letošním MS Pavol Demitra, který rovněž v letadle zahynul. „Je to hrozné, absolutně se s tím nemohu srovnat. Všichni ti kluci byli skvělí hráči a žádné primadony. Báječní lidé, tak si je budu navždy pamatovat,“ řekl Právu pohnutě reprezentační trenér Alois Hadamczik.

Třetí tým uplynulé sezóny KHL Lokomotiv Jaroslavl se letecky přesouval na první ligové utkání do Minsku. „Pokaždé se na palubě modlím, abych se nebál,“ přiznával často Marek, že měl z létání v Rusku strach. „Mluvili jsme spolu nedávno a uvažoval, jestli nepůjde zpátky domů do Sparty, když se mu v červenci narodil syn Honzík. Nakonec v Rusku zůstal, asi jsem ho měl přemluvit, aby se vrátil,“ řekl s velkým pohnutím v hlase Hadamczik.

Rachůnek a Vašíček působili v Jaroslavli už v minulé sezóně, Jan Marek přišel do celku letos v létě. „Byli to suproví kluci a jde o velikou ztrátu pro jejich rodiny, ale i pro národní tým, k jehož klíčovým postavám patřili,“ doplnil asistent reprezentačního trenéra Josef Paleček.

Dnes od 15 hodin se na Staroměstském náměstí, kde jsou hokejisté zvyklí slavit největší úspěchy společně s fanoušky, má uskutečnit pietní akce.

„Přijďte uctít památku zesnulých hokejistů a zapálit svíčku či položit věnce tam, kde jsme s nimi slavili zlaté úspěchy,“ zvou organizátoři akce.

Reklama