Hlavní obsah

Solidarita po neštěstí: ostatní kluby KHL nabízejí Jaroslavli hráče i peníze

JAROSLAVL

Hokejové mužstvo Lokomotiv Jaroslavl mělo patřit v nadcházející sezóně opět k nejsilnějším týmům Kontinentální ligy (KHL). Během pár vteřin osudného letu k prvnímu zápasu do Minsku ale klub přišel o celé první mužstvo a osud klubu je zatím nejasný. Po celém Rusku se však zvedla vlna solidarity a ostatní soupeři z ligy jsou připraveni poskytnout Jaroslavli své hráče.

Foto: www.khl.ru

Fanoušci Lokomotivu Jaroslavl věří, že jejich klub nezanikne

Článek

"S Jaroslavlí jsme sousedé a vždy jsme měli dobré vztahy. A pokud KHL schválí přesuny hráčů, jsme připraveni pomoci. Fanoušci a město by ani po tak tragické události nemělo zůstat bez hokeje," prohlásil předseda hokejového klubu Severstal Čerepovec Michail Stavrovskij.

Podobně se vyjádřil i hlavní trenér týmu Salavat Julajev Ufa Sergej Michaljev. "Ztratili jsme jedno z nejlepších mužstev v lize, je to tragédie pro nás všechny. Pochopitelně Lokomotivu pomůžeme," cituje jej agentura Ria-Novosti. Slova podpory přišla i od vedoucích funkcionářů z Nižného Novgorodu, Čeljabinsku, i ostatních klubů.

Budeme bojovat za své mrtvé kamarády

Odhlodlán přijít do Jaroslavle je například obránce Petrohradu Denis Grebeškov, který se v Jaroslavli narodil a za klub hrál tři sezóny. Někdejší velká hvězda Lokomotivu Alexej Jašin sice momentálně jedná o angažmá v zámoří, ale i on se nechal slyšet, že zvažuje návrat do klubu, kde kdysi působil. A hlásí se další.

Alexej Jašin (uprostřed) se spoluhráči z Jaroslavlefoto: www.khl.ru

"Myslím, že v současnosti jen těžko najdete hráče, který by na nabídku hrát za Lokomotiv, řekl ne," tvrdí útočník Nižného Novgorodu Alexandr Suglobov, který s Jaroslavlí dvakrát vyhrál ruský titul. "Pokud se rozhodne, že Jaroslavli můžeme pomoci, řada z nás se do klubu vrátí a bude bojovat za naše mrtvé kamarády."

Hráčů, kteří by mohli obléknout dres Lokomotivu, je už kolem třiceti. Ti, co mají angažmá jinde v KHL a vrátili by se do Jaroslavle, by podle všeho v následující sezóně platily jejich současné kluby. Novým trenérem Jaroslavle má být Petr Vorobjov, který tým v roce 1997 dovedl k titulu.

Dynamo Moskva poslalo 10 miliónů rublů

Na ledě byli ještě před pár měsíci nesmiřitelní soupeři, nyní všichni v KHL vyjadřují Jaroslavli soustrast a pomocnou ruku. Vedení Dynama Moskva se dokonce rozhodlo poslat na speciální účet Lokomotivu 10 miliónů rublů.

Prezident ruské hokejové federace a bývalá brankářská legenda Vladislav Treťjak je přesvědčen o tom, že hokej v Jaroslavli nezanikne. V rámci podpory regionu také vyjádřil touhu uspořádat v Jaroslavli v rámci přípravy na mistrovství světa dva přípravné zápasy mezi Ruskem a Slovenskem.

Nová sezóna KHL měla původně začít už ve středu, nakonec byly všechny zápasy od středy do neděle včetně odloženy na neurčito a soutěž odstartuje v pondělí. Ruská televize, která má na starosti vysílání přímých přenosů z KHL, oznámila, že bude do té doby vysílat památné zápasy Lokomotivu Jaroslavl.

"Musíme především uctít památku obětí. Nejde se ještě ani nerozloučit s jedněmi a už angažovat nové hráče. Neříkám, že neobnovíme tým. To určitě ne. Ale počkejme s tím. Je tu především lidská stránka, pak se můžeme zabývat něčím dalším," upozorňuje však prezident Lokomotivu Jurij Jakovlev.

Reklama

Související témata: