Hlavní obsah

Hokejistu Galimova zachránil rybář. Ovečkin vzkazuje: Sašo, musíš žít!

Pouze dva muži dokázali přežít středeční leteckou tragédii při pádu letadla s hokejovým týmem Lokomotiv Jaroslavl na palubě. Hrůznou nehodu letounu Jak-42 v ruské Jaroslavli jako zázrakem přežili mechanik Alexander Sizov a mladý útočník týmu Alexander Galimov. Jejich životy zachránili místní lidé, kteří byli u místa tragédie jako první.

Foto: Grigory Dukor, Reuters

Alexander Galimov v ruském dresu (vlevo) v souboji s českým obráncem Čáslavou

Článek

Jako jedna z prvních byla u nehody v Jaroslavli Natalija Panovová, zdravotnice tunošenské nemocnice, která stojí nedaleko místa nehody. "Byla jsem ve službě a dívala se z okna, když jsem najednou uviděla hořící letadlo. Zdálo se mi, že explodovalo ve vzduchu a spadlo. Okamžitě jsem běžela za řidičem sanitky a vyrazili jsme na místo nehody," cituje ji list Sovětskij sport.

Cestou k letadlu ještě zaznamenali dva otřesy, později jim řekla policie, že to byly výbuchy palivových nádrží letadla. "Na místě nehody už byli místní obyvatelé," pokračovala Panovová. "Jeden z nich skočil do vody a našel živého člověka. Byl to mechanik Alexandr Sizov, který měl zlomenou pravou nohu, velkou ránu na hlavě a popáleniny v obličeji. Byl ve velkém šoku. Poskytli jsme mu první pomoc a odvezli do nemocnice," dodala Panovová.

Život dalšího přeživšího, útočníka Lokomotivu Alexandra Galimova, zachránil místní rybář, který okamžitě po nehodě vyrazil na vodu se svým motorovým člunem. Galimov utrpěl mnohočetná poranění a rozsáhlé popáleniny na 80 procentech těla. Absovoval už několik operací. Podle posledních zpráv se lékařům podařilo jeho stav stabilizovat a do nemocnice za ním dorazil jeho otec. Hráč s ním měl podle agentury AP dokonce krátce promluvit.

Na podporu 26letého hráče ruské reprezentace chodí hlasy nejen hokejistů z celého světa. Každý si přeje, aby alespoň on jaroslavlskou hrůzu přežil. "Sašo Galimove, ty musíš žít! Drž se! Všichni jsme s tebou! Modlíme se za tebe. Teď jsou všechny naše myšlenky a síly upřeny k tobě," napsal na svém twitteru nejslavnější ruský hokejista současnosti Alexander Ovečkin.

Reklama