Hlavní obsah

Karle, sbohem! Ve Zlíně se loučili ve smutečním průvodu s Rachůnkem

ZLÍN

Průvod patnácti stovek lidí prošel ve Zlíně z náměstí Míru v centru města až k místnímu Zimnímu stadionu Luďka Čajky, v němž místní občané uctili památku zlínského rodáka Karla Rachůnka. Hokejový obránce je jednou ze 43 obětí středeční havárie letadla Lokomotivu Jaroslavl.

Foto: Zdeněk Němec, ČTK

Smutečním pochodem uctili fanoušci 9. září ve Zlíně památku Karla Rachůnka, jednoho z hokejistů, kteří zemřeli při letecké nehodě u ruské Jaroslavli.

Článek

Fanoušci tiše kráčeli městem, řada z nich na sobě měla zlínské či reprezentační dresy. V čele průvodu nesli černý transparent s bílým nápisem: Karle sbohem, nechyběly ani černé prapory. Tichá vzpomínka vyvrcholila u stadionu zapálením dalších svíček a položením květin k fotografiím Rachůnka i jeho dalších dvou zesnulých kamarádů z národního týmu Jana Marka a Josefa Vašíčka.

Podobná atmosféra panovala ve Zlíně před jednadvaceti lety, kdy tragicky zemřel Luděk Čajka, po kterém je pojmenovaný tamní zimní stadion. Podobně jako v Čajkově případě i u Rachůnka zlínský klub zvažuje vyvěšení jeho dresu mezi klubové legendy pod strop zimního stadionu a také vyřazení jeho čísla ze sady zlínských dresů.

Fanoušci Zlína vyjádřili soustrast na stadiónu Luďka Čajky za zesnulého Karla Rachůnka a ostatní oběti letecké katastrofy.foto: Grygera Jindřich

Pieta i v Kroměříži

Památku hokejistů dnes večer uctili i fanoušci v Kroměříži. Na Velkém náměstí se sešlo zhruba 200 lidí, kteří si díky audio záznamu připomněli prostřednictvím televizních komentátorů slavné momenty zemřelých reprezentantů. Také zde lidé k pietnímu místu s fotografiemi českých hráčů i Slováka Pavola Demitry pokládali květiny a zapalovali svíčky.

Letoun Jak-42 s hokejisty Lokomotivu se ve středu zřítil krátce po startu z jaroslavlského letiště. Zahynuli téměř všichni členové týmu, včetně českých reprezentantů. V letounu cestovalo 45 lidí, havárii přežili palubní inženýr Alexandr Sizov a hokejový útočník Alexandr Galimov.

V Praze se pietní rozloučení uskuteční v neděli odpoledne na Staroměstském náměstí. Již od středečního odpoledne ale v rodištích jednotlivých hráčů ve Zlíně, v Havlíčkově Brodu, Jindřichově Hradci, ale i na stadionech v jiných městech lidé spontánně zapalují svíčky a vzdávají tak čest hokejovým mistrů světa.

Reklama

Související témata: