Hlavní obsah

S Jardou to bylo lepší a jednodušší, řekl Červenka pod Tatrami k odchodu Jágra

POPRAD

V minulé sezóně tvořili dvojici, která táhla Avangard Omsk v Kontinentální lize. V současném ročníku ruské soutěže Roman Červenka už nemůže spoléhat na Jaromíra Jágra, ten válí zase v NHL. A tak si forvard sibiřského mužstva zvyká na nové spoluhráče. Všichni se na pár hodin ukázali na Slovensku, kde Lvi z Popradu bojovali o body s Omskem, který nakonec vyhrál 3:1 a český útočník vstřelil dva góly. "Tři body jsou výborné," usmíval se.

Foto: Sport.cz

Roman Červenka z Omsku vyčkává za brankou Popradu, na jehož ledě dvakrát skóroval.

Článek

S třinácti góly vedete tabulku střelců, opět jste vyhráli, takže spokojenost? Člověk si věří, když má formu a hraje v pohodě. Jsem rád, že jsme teď vyhráli tři zápasy po sobě, protože jsme to potřebovali jako sůl.

V minulé sezóně Kontinentální ligy jste nastřílel nejvíce gólů. Nyní se vám také daří. Takže i druhý rok na Sibiři je povedený, ne? Týmový výkon ještě donedávna nebyl takový, jak jsme si všichni představovali. Poslední zápasy jsme vyhráli a nálada v mužstvu se zlepšila. Loni jsme taky neměli dobrý vstup do sezóny, ale pak jsme měli velkou sérii a hráli jsme dobře. Stále jsme ale na začátku sezóny, zatím bych nepřeceňoval výsledky moje i týmu.

Rostislav Čada na lavičce hokejistů Omskufoto: www.khl.ru

Před sezónou přišel nový trenér. Změnil Rostislava Čada styl hry? Každý trenér má svoji taktiku a svůj systém hry. My se to snažíme dodržovat. Mně je to jedno. Snažím se přizpůsobit všemu, co chce trenér.

V týmu už není Jaromír Jágr, mrzí vás to? Samozřejmě, s Jardou to bylo lepší a jednodušší. Když hrajete v cizině s Čechem, tak se můžete na lecčems snáze domluvit. Navíc s takovým hráčem, jako je Jágr. Nedá se nic dělat, odešel do NHL a teď mám jiné spoluhráče.

Sledujete, jak se Jágrovi v NHL vede? Sleduju. Vím, jak se mu daří a jak hraje. Poslední dobou ale nejsme moc v kontaktu. Přece jenom je to druhý konec světa.

Roman Červenka (vpravo) a Jaromír Jágr, když hráli společně za Omsk.foto: www.khl.ru

S Omskem jste poprvé zavítal na Slovensko, jde pro vás o výjimečnou událost? Pro mě je to vítaná změna. Člověk na chvilku vyjede z Ruska a je to navíc blízko k nám, aby mohli přijet kamarádi. Je to příjemně strávený den a půl. Přiletěli jsme v neděli a po zápase odlétáme. Na prohlídku Vysokých Tater bohužel nezbyl čas.

Kdo za vámi přijel z České republiky? Přijeli kamarádi a přítelkyně. Pro rodiče je to bohužel z Prahy stále dost daleko.

Sledujete výkony nováčka z Popradu? Nevšímám si každého výsledku, ani přesně nevím, jak jsou na tom v tabulce. Pro každého soupeře bude novinkou zdejší malé hřiště. Určitě není jednoduchý zde hrát.

Roman Červenka se v Popradu nechal ochotně fotografovat.foto: Právo/Ivan Vilček

Jak změnila soutěž tragická nehoda mužstva Jaroslavle, kde zemřeli i tři čeští hokejisté? Je obrovské neštěstí a tragédie, co se stalo. Těžko k tomu něco říkat. Zasáhlo to celý Rusko a myslím si, že i celý svět. Pro nás je to o to těžší, že tam byli lidi, které jsme znali, s nimiž jsme hráli a byli to naši kamarádi.

Nemáte od té doby strach z létání? Určitě ano. To už bude navždycky ve mně. To člověk jen tak pryč nedá. Bohužel, lítání k hokejovému životu patří. Pokud člověk chce hrát KHL, tak se tomu nevyhne.

Reklama

Související témata: