Hlavní obsah

Červenka vládne střelcům i bez Jágra. Chce být ještě lepší, stále má v hlavě NHL

PRAHA

Ví, že bude hrát na turnaji Channel One Cup centra. S tím trenér Alois Hadamczik nejlepšího střelce hokejové Kontinentální ligy seznámil. Ale co čeká Romana Červenku po návratu do Omsku, netuší. Když odjížděl ze Sibiře, klub trénoval Rostislav Čada, ale tahle varianta už neplatí. Kdo vystřídá českého trenéra? Možná kontroverzní Fin Raimo Summanen. „Co na to říct, jsem hráč, tohle je věc vedení. Pod Summanenem jsme byli loni první po základní části KHL, hráli jsme pod ním dobrý hokej, takže je reálné, že se může vrátit,“ připustil Červenka na reprezentačním srazu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Roman Červenka

Článek

Překvapilo vás odvolání trenéra Čady? Trošku ano, zároveň ne. Vím, jaký tlak je v Omsku, jaké ambice klub má. To že jsme třetí v konferenci, je pro ně málo. My jsme věci, které se psaly, nijak neřešili, hlavní problém byl, že jsme nevyhrávali doma, tam jsme ztráceli. A fanoušci s lidmi ze shora jsou zvyklí vyhrávat, loni jsme byli skoro celou sezónu první, takže očekávání jsou veliká.

Jak se srovnáváte s tlakem vy, nejlepší střelec KHL? Lépe se hraje, když tlak není, ale snažím se to neřešit. Chci, abychom hráli co nejlepší hokej, samozřejmě chci dávat góly, ale poslední dobou to nebylo ideální, necítil jsem se dobře, doufám, že se situace zlepší.

Hrajete na Sibiři první sezónu bez Jaromíra Jágra, je o to pro vás situace obtížnější? Čekal jsem, že to bude těžší, ale je to těžší. Hraju v lajně s Rusáky, to jsou výborní hokejisti, ale přece ta komunikace, když člověk hraje s Čechem, k tomu ještě s hráčem jako je Jarda, tak to je bez debat. S Čechem se líp domluvíte než s cizincem. Jsem rád, že nějaké góly dávám, ale myslím si, že hokej, který hraju v Omsku, může být stále lepší.

Alois Hadamczik (vlevo) a Roman Červenka na reprezentačním srazu foto: Právo/Jan Handrejch

Je těžké si v lajně s ruskými hráči prosadit svoje? Ani ne. Já a Kaljužnyj spolu hrajeme druhý rok, je to výborný hráč, ale tak nějak nenacházíme křídlo, které by s námi hrálo. Prostě ještě jeden hráč. Hlavně Kaljužnyj byl zraněný, měl zlomenou nohu, takže hráči se střídali, nebylo to ono.

Jste v Rusku druhý rok, cítíte, že se posouváte dále? Doufám, že jo. Snažím se jít krok po kroku, nějakou vizi a cestu mám. Byl bych rád, kdyby sezóna dobře dopadla, pak se uvidí.

Přemýšlíte už, co bude po skončení sezóny? Samozřejmě, v hlavě něco mám, ale je brzo, nějaký cíl mám, v něm chci pokračovat.

Řešíte tyhle záležitosti s agentem? My spolu jo, ale tím to končí, nic dále se řešit nedá, je ještě brzo.

Na kolik je váš cíl reálný, patrně jím je stále NHL, ne? Vždycky jsem říkal, že NHL chci hrát, to zůstává pořád stejné.

Kývl byste i na variantu dvoucestného kontraktu? Asi i jo.

Reklama

Související témata: