Hlavní obsah

Pilař si zázemí v Popradu užívá a dostal se do herní pohody

Hokejový obránce Karel Pilař se v dresu Lva Poprad vrátil do herní pohody. Angažmá v CSKA Moskva v minulé sezoně nebylo podle jeho představ, ale nyní je mistr světa z roku 2001 jedním z pilířů defenzivy nováčka KHL. Dokonce se v sobotu zúčastnil i Utkání hvězd a spokojenost mu kazí jen to, že Popradu uniká účast v play off.

Článek

Zatímco v minulé sezoně bývalý hráč Litvínova, Sparty, Magnitogorsku a Toronta v NHL nasbíral ve 42 zápasech jen pět bodů za tři branky a dvě asistence, v aktuálním ročníku už má na kontě z 30 utkání 17 bodů za jednu trefu a 16 přihrávek. Přiznává, že mu k herní pohodě hodně pomáhá atmosféra pod Tatrami. Stadion pro čtyři a půl tisíce se pravidelně na KHL plní.

"Je to příjemný pocit, zažil jsem minulý rok sezonu na CSKA a tam lidi nechodili. Hokej je pak jiný, náboj hry nebyl takový. Tady ty zápasy díky divákům mají šťávu," řekl ČTK Pilař. "Já to odjakživa tak mám, že čím víc je lidí, tím jsem vyhecovanější. Hokej se hraje pro lidi. Když je zápas vyhrocený a lidi nám fandí, tak mě zápasy moc baví a užívám si to."

Fanoušky v Popradu neodrazuje ani propastná ztráta na účast v play off. "Snažíme se hrát každý zápas naplno. My jsem to slíbili před sezonou. Věděli jsme, že se od nás nic moc nečeká, že je to první sezona a bude pro nás těžká. Snažíme se ale bojovat každý zápas," doplnil Pilař.

Lev loni poskládal narychlo kádr a trenér Radim Rulík dával mužstvo dohromady za běhu. Přestože nebyla velká očekávání, tým mrzí, že mu play off uniká. "Strašnou spoustu bodů jsme ztratili na začátku, když se hodně kluků rozkoukávalo v KHL. Je to jiný styl hry, zvykali jsme si na to a sehrávali se. Je škoda, že jsme na začátku zaspali, protože jinak bychom měli šanci na play off nebo tam i byli. Prostředek sezony byl lepší a poráželi jsme dobré týmy," uvedl Pilař.

Nejzápadněji položený klub KHL se musí při cestování k zápasům potýkat s časovým posunem, který je při cestě do Chabarovsku dokonce jedenáct hodin. "Ještě se učíme, jak se s tím vyrovnat. Nejdříve jsme zkoušeli žít v čase míst, kam jsme přijeli. Ale to nešlo. Ráno jsme měli trénink nebo rozbruslení a bylo třeba o pět hodin jinak, takže jsme v podstatě trénovali ve tři nebo ve čtyři ráno. Biorytmus tím byl rozhozený," řekl čtyřiatřicetiletý zadák.

Realizační tým Lva změnil strategii a tým žije i při výjezdech do Ruska, Lotyšska, Běloruska či Kazachstánu stále podle středoevropského času. "Chodíme později spát a ráno si přispíme. Když se vrátíme zpátky do Popradu, tak není takový problém s adaptací, jako když jsme se snažili přizpůsobit jiným časům," doplnil Pilař.

Po sezoně mu končí smlouva, ale měl by zájem v klubu pokračovat. Doufá, že Lev půjde nahoru. "Myslím si, že když se udrží hráči, kteří tady byli, tak by stačili ještě tři čtyři kvalitní hokejisté. Byli bychom už konkurenceschopní všem týmům. Hodně zápasů jsme vyhráli tím, že jsme to odmakali a nebyly na to potřeba nějaké velké hvězdy. Ale spoustu zápasů jsme prohráli o gól, o dva, tam by nám pomohli jeden dva střelci. Pak budeme hrát i play off," myslí si Pilař.

V Popradu žije s rodinou a našli výborné zázemí. "Poprad je krásné město, hlavně Tatry. Prostředí je tady výborné a chodí vždycky plný stadion. To je asi pro hokejistu hlavní. Hrajeme to pro diváky, když chodí, tak je to super," pochvaluje si Pilař.

Jako jediný z klubu se zúčastnil nedávného Utkání hvězd KHL v Rize. "Moc jsem si to užil. Byla to pro mě velká pocta a skvělý zážitek a moc příjemná zkušenost tam sedět v kabině s takovými hvězdami," podotkl Pilař. "Párkrát jsem byl na Utkání hvězd v Česku, ale tohle už byla fakt show toho největšího rázu."

Dovednostní soutěže exhibice nabídly nejen zajímavé kousky na ledě, ale i pěvecké představení útočník Michaila Anisina. Čerstvá akvizice Dynama Moskva si vzala mikrofon a zazpívala O Sole Mio. "To mě fakt překvapilo. Já jsem se ptal Kozlova, jestli to fakt zpívá on. Myslel jsem, že je to z playbacku a ptali se mě na to i Finové Karalahti s Niskalou. Dlouho jsme tomu nevěřili, že to fakt zpíval on," smál se Pilař.

Reklama

Související témata: