Hlavní obsah

KHL bude k přepravě týmů používat jen letouny Boeing a Airbus

MOSKVA

Týmy ruské Kontinentální hokejové ligy se budou napříště k zápasům přepravovat výhradně letouny Boeing či Airbus, které nebudou starší patnácti let. Letecké společnosti, jejichž služeb bude KHL využívat, nesmějí být zadlužené a musejí mít zaručený přístup na letiště v místech, kde kluby KHL sídlí. Rozhodnutí o leteckém dopravním režimu ligy dnes schválilo vedení KHL na doporučení hráčské asociace.

Foto: ČTK/AP

Na snímku standardní sériový model letadla typu Jak-42. Tento typ se stal osudný hokejistům Jaroslavle.

Článek

Rozhodnutí je reakcí na tragické letecké neštěstí z loňského září, kdy nedaleko ruské Jaroslavle při startu havaroval letoun Jak-42 s hokejisty místního Lokomotivu. Při havárii zahynulo 44 ze 45 lidí na palubě včetně českých hokejistů Jana Marka, Karla Rachůnka a Josefa Vašíčka. Tragédii přežil pouze palubní inženýr Alexandr Sizov.

Oficiální vyšetřování nehody vedené Mezistátním leteckým výborem (MAK) skončilo loni v listopadu oznámením, že příčinou tragédie bylo bezděčné brzdění pilota při startu. Pozůstalí po pilotech ale zažalovali verdikt MAK u soudu.

V samotné Jaroslavli v minulých dnech skončilo první kolo veřejné soutěže, v níž porota vybírá návrh na památník obětí letecké katastrofy. Konkurzní komise vybrala tři z více než šedesáti předložených návrhů, které postoupily do druhého kola. Konečné rozhodnutí má padnout poslední únorový den. Památník má stát u jaroslavlské hokejové arény.

Reklama