Hlavní obsah

Dynamo Moskva - Petrohrad 6:1Stav série 4:0Moskevské Dynamo vyřadilo Říhův Petrohrad z KHL

Moskva

Hokejisté Dynama Moskva jsou prvními finalisty Kontinentální ligy. Semifinále s Petrohradem vyhráli hladce 4:0 na zápasy, dnes sérii proti týmu českého trenéra Miloše Říhy ukončili jednoznačným vítězstvím 6:1.

Foto: Milan Syruček, ČTK

Brankář Petrohradu Jakub Štěpánek

Článek

O osudu zápasu bylo jasno poměrně záhy. Už na začátku 15. minuty byl totiž stav 3:0 a český brankář Jakub Štěpánek přenechal své místo v petrohradské brance Iljovi Ježovovi. Všechny ostatní góly padly ve druhé třetině a dvěma zásahy v ní završil hattrick Michail Anisin.

Hosté se prosadili až za stavu 0:6, na víc se nezmohli, a soutěž tak skončila vedle Štěpánka i pro dalšího adepta reprezentace Petra Průchu. Na finále KHL se naopak mohou těšit čeští hokejisté ve službách Dynama Filip Novák, Jakub Klepiš a Marek Kvapil.

Soupeřem moskevského celku bude lepší z dvojice Omsk - Čeljabinsk, v sérii vede Avangard 2:1.

"Je to skvělý pocit, nikdo to nečekal," zářil po utkání Kvapil. "Měli jsme trochu štěstí, ale to k play off patří. Bojovali jsme jako tým, a tím jsme je přehráli, i když na papíře mají větší hvězdy než my," dodal.

Měli jsme i štěstí, připustil Klepiš

Klepiš nabádal raději zůstat při zemi. "Zatím jsme nic nevyhráli, akorát jsme se dostali do finále," řekl ČTK. Nicméně vítězství nad Petrohradem 4:0 si pochvaloval jako krásné a překvapivé. "Rozhodlo to, že jsme hráli více jako tým, lépe jsme bránili a náš brankář chytal neskutečně. A taky jsme měli trochu štěstí," připustil. V minulosti hrával po boku Jaromíra Jágra v Omsku, ale teď je mu prý úplně jedno, zda finálovým soupeřem bude Omsk, anebo Čeljabinsk.

"Šli jsme s pokorou do každého zápasu a trpělivě jsme čekali na své šance, zatímco oni se hnali do útoku," soudil o příčinách překvapivě hladkého vítězství Moskvanů nad favorizovaným Petrohradem obránce Novák.

Trenér Říha ale odmítl označit vyřazení v semifinále za neúspěch. "S mužstvem jsme udělali, co jsme mohli, je to krok vpřed," řekl ČTK v připomínce, že jiné favorizované týmy - Ufa, Magnitogorsk či Kazaň - vypadly ještě dříve a pro Petrohrad představovalo finále Západní konference zatím historický úspěch. Do role favorita byl tým pasován po suverénním výkonu v základní části soutěže a v prvních kolech play off.

Tým se podle Říhy mohl dostat ještě dál, kdyby si všichni hráči uvědomili, že ještě nic nevyhráli a čelí ukázněnému, silnému a bojovnému soupeři. "Ale my jsme si mysleli, že to odehrajeme levou zadní," řekl. K tomu se podle Říhy přidala i smůla v podobě nastřelených tyček a neproměněných příležitostí, které mohly rozhodnout předchozí zápasy.

Pokud jde o budoucnost v Petrohradu, Říha připustil, že ještě neví, jak se situace vyvine, to se ukáže na zasedání vedení klubu. Jako "výmysly" však odmítl spekulace, že by příští sezonu mohl koučovat HC Lev jako nového českého účastníka KHL.

Semifinále play off Kontinentální hokejové ligy:
Západní konference - 4. zápas:
Dynamo Moskva - Petrohrad 6:1, konečný stav série: 4:0.

Reklama

Související témata: