Hlavní obsah

Omsk - Dynamo M 0:1Stav série 3:4Klepiš vystřelil Gagarinův pohár pro Dynamo. Červenkovi titul unikl

Aktualizováno

Hokejisté Dynama Moskva vybojovali Gagarinův pohár pro vítěze play-off KHL. Mistrovský titul dobyl moskevský celek až v sedmém finálovém zápase, který rozhodl po Kvapilově přihrávce jediným gólem zápasu Jakub Klepiš. Spolu s nimi se z triumfu v KHL raduje také Filip Novák. Dynamo otočilo finálovou sérii z 1:3 na konečných 4:3.

Foto: ČTK/AP

Obránce Dynama Moskva Filip Novák (vpravo) v souboji s Ivanovem z Omsku

Článek

"Jsem strašně rád, že se nám podařilo dosáhnout tohoto velkého vítězství," radoval se Klepiš, který za Avangard v minulosti hrál. "Samozřejmě, že mě taky těší, že jsem dal gól, ale hlavní je, že jsme uspěli jako tým," podotkl sedmadvacetiletý český útočník pro web sportbox.ru.

Dlouho bezgólové představení, jemuž dominovali bezchybní gólmani Karri Rämö a Alexandr Jerjomenko, rozhodla v čase 52:03 spolupráce v českém podání. Kvapil po uvolnění našel zpoza domácí branky najíždějícího Klepiše, který sice napoprvé neuspěl, ale dorážkou otevřel skóre.

"Je to neskutečné. Až teď v kabině si začínám uvědomovat, co se stalo," řekl ČTK Kvapil. "Když jsme prohrávali 1:3 na zápasy, tak nám málokdo věřil, ale ukázalo se, že jsme psychicky silný tým, skvěle složený. Všichni bojovali, jeden za druhého, a proto jsme to otočili," zdůraznil.

Rozhodující branku prý sice mohl vstřelit kdokoliv, ale Kvapil byl přeci jen rád, že se to nakonec povedlo zrovna "českému útoku". Jedním dechem dodal, že ke konečnému úspěchu přispěly i branky dalších formací v předchozích zápasech a zisk Gagarinova poháru je zásluha celého týmu.

Zatímco tým Dynama slavil, hokejisté Omsku truchlili. "Někdo musel vyhrát, někdo musel být druhý, nedá se nic dělat," okomentoval prohru Červenka, který byl v play off nejproduktivnějším hráčem s 22 body za 11 branek a stejný počet asistencí.

"Zápas se vyvíjel podle očekávání: hrálo se hodně do obrany a čekalo se, kdo dá jeden gól, a ten rozhodl," dodal Červenka. Myslí si, že Avangard neprohrál finálovou sérii až dnes, ale dříve. "Za stavu 3:1 jsme nehráli úplně dobře a nedokázali urvat ještě jeden zápas," litoval. Možná ale prý nejbohatšímu klubu ligy prostě jen chyběl kousek štěstí.

Právě Červenka mohl dnes v 55. minutě vyrovnat, ale šanci neproměnil. O vyrovnání se v dresu Omsku marně snažil také obránce Martin Škoula, který v předchozím zápase skóroval dvakrát (při prohře 2:5).

Dynamo si však historicky pátý titul už nenechalo vzít ani při závěrečné power play domácích, trvající minutu a půl. Vedení moskevský klub udržel i díky výbornému brankáři Jerjomenkovi, který byl vyhlášen nejlepším hráčem vyřazovacích bojů.

Klepiš slaví titul v KHL opět po roce. Loni zvítězil coby člen mužstva Ufy. Gagarinův pohár společně s českým triem mohl zvednout nad hlavu také slovenský bek Dominik Graňák.

"Zapsali jsme se do historie, protože jsme první tým ze západu, který dokázal Gagarinův pohár vyhrát. Všechny série i zápasy byly hodně těžké. Věřili jsme, že můžeme porazit každý tým a je skvělé, že jsme dokázali, že jsme toho i schopni," uvedl Klepiš.

Skutečnost, že získal titul po výhře nad svým bývalým klubem, nepřeceňoval. "Takhle jsem nad tím nepřemýšlel. Bylo mi jedno, proti jakému týmu hrajeme. Vyhráli jsme, to je důležité," řekl mistr světa z roku 2010.

Finále play off Kontinentální hokejové ligy - 7. zápas:
Omsk - Dynamo Moskva 0:1 (Klepiš 1+0, Kvapil 0+1), konečný stav série 3:4.

Reklama