Hlavní obsah

Každé oslavy jsou krásné, vyhrávat nezevšední, řekl Klepiš

Moskva

Již šestý titul v kariéře si díky vítězství moskevského Dynama ve finále KHL proti Omsku připsal na konto český hokejista Jakub Klepiš. Sedmadvacetiletý útočník, jenž v play off budil pozornost netradičním, ale o to více nepřehlédnutelným knírem, k němu navíc přispěl velkým dílem. Vstřelil jediný gól rozhodujícího sedmého duelu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jakub Klepiš

Článek

Kariéra pražského rodáka začíná tak trochu připomínat fotbalistu Vladimíra Šmicra. I on vyhrával prakticky všude, kam přišel. Klepiš má kromě překvapivého titulu mistra světa z roku 2010 ve sbírce i dva tituly v extralize se Slavií, dva z KHL s Ufou a Dynamem a také prvenství v nižší zámořské AHL s Hershey Bears, farmou Washingtonu, jehož dres oblékl celkem v 66 zápasech slavné NHL.

"Každé oslavy a radost z titulu jsou krásné. Vždy, když se to stane, je to pokaždé něčím jiné," řekl dnes ČTK Klepiš. "Je skvělý pocit vyhrávat, tohle se neomrzí a určitě to nezevšední," ujistil.

Dynamo sice zvládlo parádně základní část, v náročné soutěži však bylo možná jistým překvapením, že ztratilo na cestě do finále během tří sérií jen dva zápasy. Favorizovaný Petrohrad navíc deklasovalo 4:0 na zápasy. " "Finále pak ovšem stálo za to. Bylo to finále, jak má být, vyrovnaný každý zápas, určitě super i pro diváky," hodnotil Klepiš.

Boje o Gagarinův pohár měly navíc velmi dramatickou zápletku. Dynamo prohrávalo v sérii už 1:3 na zápasy, navíc muselo do Omsku. "Asi nás pak nakopnul ten můj knír," prohlásil smějící se Klepiš. "Ne, teď vážně, za toho stavu 1:3 bylo vidět v kabině, že se nikdo nesmířil s porážkou a každý věřil tomu, že to dotáhneme k sedmému zápasu," přiblížil odhodlání v kabině.

Klepiš odmítá roli hrdiny

Na sedmý zápas skutečně došlo a Klepiš byl jeho hrdinou, když po přihrávce Marka Kvapila na začátku 53. minuty rozhodl jediným gólem utkání. "Za hrdinu se ale nepovažuju, hrdinou bylo 23 lidí," odmítal slávu Klepiš. Sen mnoha sportovců, tedy rozhodnout vítězným gólem klíčovou bitvu, ho však potěšil. "Samozřejmě to zahřeje na duši, ale mě potěší každý gól, bez ohledu na to, zda je v základní části, nebo ve finále," dodal.

Rozhodující trefou rozjásal svůj tým, naopak rozesmutnil Avangard včetně svého kamaráda a nejproduktivnějšího hráče play off Romana Červenky. "Když takhle prohrajete, není vám nikdy zrovna moc do řeči. Takže jsme toho moc nenapovídali, ale Roman mi pogratuloval, pozdravili jsme se a poplácali."

Oslavy prý nebyly nijak velké. "I proto, že zpátky jsme se dostali asi ve tři v noci. Na letišti čekalo několik fanoušků, pak jsme zamířili do restaurace, ale jak jsme slavili už v letadle, tak to nebylo nic dlouhého. Další oslavy nás čekají ještě okolo 20. května," přiblížil Klepiš.

Tou dobou bude vrcholit světový šampionát ve Švédsku a ve Finsku, ale Klepiš na něm nebude. Možná i proto, že hrál se zraněním a sebezapřením, mu kouč národního týmu Alois Hadamczik nevolal. "Hrál jsem se zraněním a vážně nevím, zda by to šlo dál, ale mně se nikdo nijak neozval, takže s reprezentací nepočítám," uvedl Klepiš.

Do Čech se ale brzy vydá, aby zde předvedl svou "ozdobu" pod nosem. "Ještě jsem ho neshodil, protože jsem slíbil, že se s ním přijedu domů ukázat," řekl Klepiš ke svému kníru, který mu vynesl hned několik přezdívek. "Bylo jich dost. Freddie Mercury, Super Mario, pak nějaký ruský zpěvák a další," vypočítával Klepiš.

Budoucnost zatím neřeší, v Dynamu na pokračování domluvený není. "Nejsem domluvený nikde s nikým a na ničem. Opravdu vůbec nic, takže teprve uvidíme, kam zamířím a kde budu hrát," podotkl Klepiš.

Reklama