Hlavní obsah

Sešel se tady kvalitní tým, liboval si útočník Jiří Novotný po prvním tréninku pražského Lva

Liberec

Je nejzvučnější hráčskou osobností, která by měla patřit k lídrům nově vzniklého týmu HC Lev Praha v Kontinentální hokejové lize. A od nedělního odpoledne pobývá útočník Jiří Novotný se svými spoluhráči na soustředění v Liberci. Hned po úvodním tréninku, který mužstvo stihlo ještě večer v den zahájení kempu, se mistr světa z roku 2010 a bronzový medailista z minulých dvou šampionátů ochotně rozpovídal v rozhovoru pro Sport.cz.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jiří Novotný (vpravo) si pochvaloval tým Lva Praha

Článek

V pátek jste podepsal smlouvu a nyní již máte za sebou první hodiny s týmem. Jaké jsou dojmy?

Měl jsem hlavně šanci vůbec poprvé poznat na jednom místě realizační tým a kluky z mužstva. S většinou z nich jsem se znal, ale je dobré, že jsme všichni pohromadě. A pocity? Jen pozitivní. Jsem přesvědčen, že se tady sešel kvalitní celek se vším všudy.

Kdy se rozhodlo o vašem přestupu?

Už nějaký čas jsem věděl, že rozvážu kontrakt s kazašskou Astanou, ale oficiálně se tak stalo před několika dny. A nic mi nebránilo, abych se záhy připojil k pražskému celku.

Jak budete vzpomínat na angažmá v Barysu Astana?

Prožil jsem tam dva vynikající roky. Jen v dobrém si budu připomínat práci celé organizace i všechny lidi, s nimiž jsem v klubu spolupracoval. Astana je navíc nádherné město.

Co vás přivedlo do kádru nováčka KHL z Prahy?

Oba trenéry znám. Pana Jandače z české reprezentace a pana Kalouse z tehdejších juniorských výběrů, kdy mě vedl od šestnáctky po osmnáctku. Věděl jsem, že v klubu je daná vize, aby do něj přicházeli kvalitní hráči. Projekt Lva je mi blízký. O to jednodušší byl ten přechod z Astany do Prahy, kde jsem dostal víceletý kontrakt.

Nechtěl jste mít delší dovolenou?

Pauzu jsem si už vybral. Trávil jsem volno doma v Českých Budějovicích, ale asi bych tam nemohl v nadcházejících dnech chodit na led, a tak jsem přijel normálně do Liberce na kemp pražského Lva. Zatrénovali jsme si hodinu a půl a byla to na úvod pěkná zátěž (úsměv).

V Liberci ale netrénujete v Tipsport Areně, ale jen v sousední skromné Svijanské Areně. Nevadí vám to?

Led pro přípravu je všude stejný. Zatím spíš naháníme fyzičku, protože na sehrávání bude dostatek času. Už aby přišly zápasy. Za pár dní se poměříme v Liberci s Kladnem a pak s domácími Bílými Tygry.

Hrál jste někdy v Liberci?

Ne. Když hostil turnaj Euro Hockey Tour, tak jsem v národním týmu nebyl. Jsem tady poprvé s hokejem. A moc se mi tu líbí zázemí, ubytování a veškeré podmínky pro vrcholový sport.

S kým byste chtěl v přípravných zápasech a potom v sezóně nastupovat v útoku?

To je předčasné. Během tréninku asi vykrystalizují nějaké dvojice nebo trojice. Hlavní bude, aby si tým sedl.

Už jste uvažovali o umístění v KHL?

Na to je brzy. Ale pravdou zůstává, že je v ní spousta vyrovnaných týmů. Ne jako před nedávnem, kdy plány na Gagarinův pohár spřádalo jen šest mužstev. Teď je ta paleta mnohem širší.

Reklama