Hlavní obsah

VIDEO: Magnitogorsk nezapomněl. Markův dres vyprovodila Gottova píseň

Praha/Magnitogorsk

Číslo 15, navždy v našich srdcích. Jan Marek loni 7. září tragicky zahynul spolu s Josefem Vašíčkem a Karlem Rachůnkem a dalšími hokejisty Jaroslavle, stálou vzpomínku ale zanechal také v Magnitogorsku, kde léta hrál a v rámci KHL otiskl nejhlubší stopu. Metallurg necelý rok před výročím tragédie uctil památku českého hráče vyvěšením dresu ke stropu.

Pieta za Jana Marka

 
Článek

Dojemný ceremoniál před utkáním předsezónního Romazanova memoriálu, v němž Metallurg přivítal Kazaň, doprovodila píseň Karla Gotta Kam tenkrát šel (Můj bratr Jan), která je věnovaná památce Jana Palacha.

Čtveřice hokejistů na ztemnělém stadiónu v doprovodu dívek v bílých róbách se svíčkami několikrát obkroužila s obřím dresem s číslem 15, které Markovi patřilo, a na kostce nad ledem běžela videovzpomínka na šikovného útočníka, který pomohl Metallurgu získat v roce 2007 titul v tehdejší ruské Superlize. Po minutě ticha reflektory osvítily Markův dres vyvěšený u stropu haly.

Kompletní tým Lokomotivu Jaroslavl i se třemi českými legionáři přestal existovat v jeden okamžik. Loni 7. září se z ranveje letiště Tunošna v Jaroslavli odlepil letoun Jak-42, který měl mužstvo dopravit k duelu KHL v běloruském Minsku. Stroj se však záhy po startu zřítil a z 45 lidí na palubě přežil jediný, palubní inženýr Alexandr Sizov.

Reklama