Hlavní obsah

KHL zvedá oponu. Premiérově zamíří nejen do Česka, ale i Ameriky

Praha

Mnoho lákadel nabízí pátý ročník Kontinentální hokejové ligy, který startuje už dnes zápasem Dynama Moskva, posledního vítěze Gagarinova poháru, s Avangardem Omsk, poraženým finalistou. Vůbec poprvé bude v expandující soutěži zásluhou Lva Praha český celek, nejprestižnější evropská soutěž bude nově k vidění i na Slovensku a Ukrajině. Po roční pauze na led vyjede i tým Jaroslavle.

Foto: Vladimír Jína

Střídačka hokejistů pražského Lva.

Článek

V pátek tomu bude přesně rok, kdy se krátce po vzletu z ranveje letiště Tunošna v Jaroslavli zřítil letoun Jak-42 přepravující hráče místního Lokomotivu k utkání na ledě Minsku. Nehodu na místě nepřežilo 43 osob včetně českých hokejistů Jana Marka, Karla Rachůnka a Josefa Vašíčka. V nemocnici pak svým zraněním podlehl i další hráč Alexandr Galimov, jediným přeživším tak zůstal palubní inženýr Alexandr Sizov.

V důsledku tragédie klub nenastoupil do minulého ročníku KHL, zasáhl jen do Vyšší hokejové ligy a soustředil se na vybudování kádru pro sezónu 2012/13. Dres Lokomotivu budou oblékat například zkušení obránci Višněvskij s Lepistöm nebo útočníci Hagman s Krönwallem. Obnovená premiéra čeká Jaroslavl ve čtvrtek na ledě Novosibirsku.

Tři nováčci

Kromě Jaroslavle uvítá nadcházející ročník i tři nováčky. Vůbec první českým mužstvem v dějinách KHL bude Lev Praha, premiéru si odbyde i Slovan Bratislava a Donbass Doněck. Po Rusku, Kazachstánu, Bělorusku, Lotyšku a Slovensku se tak soutěž rozšíří i do Česka a Ukrajiny.

Končí naopak popradský Lev, který za sebou zanechal dluhy. Věřitelé se jich nyní domáhají u Lva Praha, ten však jakoukoliv spojitost se slovenským klubem odmítá. Svěřence kouče Jandače čeká první zápas ve čtvrtek od 19 hodin, kdy od 20 hodin přivítají v holešovické Tipsport Aréně lotyšské Dinamo Riga.

Dva zápasy i v Brooklynu

Premiérově uvidí nejprestižnější evropské ligou i diváci v zámoří. 19. a 20. ledna v newyorském Brooklynu nastoupí Petrohrad vedený koučem Milošem Říhou a s brankářem Jakubem Štěpánkem a útočníkem Petrem Průchou na soupisce proti Dynamu Moskva, jehož barvy hájí obránce Filip Novák a forvard Marek Kvapil. Celkem se v letošní sezóně KHL představí 38 českých hokejistů.

Hrací scénář se mění jen minimálně. Bobrovova i Tarasovova divize v Západní konferenci budou obsahovat sedm týmů, o jedno mužstvo méně bude hrát ve Východních Charlamovově a Černyševově divizích. Každý celek odehraje v základní části 52 duelů, z obou konferencí postoupí do bojů o Gagarinův pohár osm nejlepších. Všechny série vyřazovací části budou hrány na čtyři vítězné duely, vítěz bude znám nejpozději 19. dubna.

Kontinentální hokejová liga (KHL)
Západní konference:
Bobrovova divize:
HC Slovan Bratislava (Michal Vondrka, Kamil Kreps, trenér Rostislav Čada)
OHK Dynamo Moskva (Filip Novák, Marek Kvapil)
Donbass Doněck (Karel Pilař, Lukáš Kašpar, Václav Nedorost)
HC Lev Praha (Tomáš Pöpperle, Ondřej Kocián, Jiří Hunkes, Tomáš Mojžíš, Ondřej Němec, Filip Pavlík, Michal Birner, Jakub Klepiš, Jiří Novotný, Tomáš Rachůnek, Michal Řepík, Jiří Sekáč, Jaroslav Svoboda, Petr Vrána, trenéři Josef Jandač a Jiří Kalous)
SKA Petrohrad (Jakub Štěpánek, Petr Průcha, trenér Miloš Říha)
Viťaz Čechov
Dinamo Riga
Tarasovova divize:
Severstal Čerepovec (Petr Čáslava)
Spartak Moskva (Jakub Nakládal)
Dinamo Minsk (Lukáš Krajíček, Zbyněk Irgl, Libor Pivko)
CSKA Moskva
Lokomotiv Jaroslavl
Atlant Mytišči
Torpedo Nižnij Novgorod
Východní konference:
Černyševova divize:
Salavat Julajev Ufa (Miroslav Blaťák, Tomáš Rolinek)
Sibir Novosibirsk
Metallurg Novokuzněck
Avangard Omsk (Martin Škoula)
HC Barys Astana
Amur Chabarovsk (Jakub Petružálek)
Charlamovova divize:
Něftěchimik Nižněkamsk (Jan Kolář, Petr Koukal)
Traktor Čeljabinsk (Jan Bulis)
Metallurg Magnitogorsk
Avtomobilist Jekatěrinburg (Kamil Piroš, Josef Straka)
AK Bars Kazaň
Jugra Chanty-Mansijsk: (Marek Trončinský)

Reklama