Hlavní obsah

Kvalita týmu je obrovská, na nováčka se vymlouvat nebudeme, hlásí kapitán Lva Novotný

Pouhé dva měsíce měl nováček KHL Lev Praha na to, aby vybudoval tým konkurenceschopný ostatním soupeřům. Podle přípravných zápasů se zdá, že by český celek v nejprestižnější evropské klubové soutěži neměl být jen do počtu. Z deseti zápasů prohrál jen třikrát, i proto je kapitán mužstva Jiří Novotný před čtvrteční domácí premiérou s Rigou (od 20 hodin) plný optimismu.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Kapitán Lva Praha Jiří Novotný.

Článek

Vedení klubu vyhlásilo cíl v podobě postupu mezi nejlepších osm celků. Může se to povést?

Kvalita týmu je obrovská, přípravné zápasy o tom hodně napověděly. Cíle si rozhodně nedáváme malé, ani u mě tomu není jinak. Bylo by hloupé vymlouvat se na to, že jsme v soutěži prvním rokem.

Atmosféru v novém klubu si pochvalujete. Co ale až na mužstvo dolehne krize? Ustojí ji?

Je jasné, že nějaká krize vždycky přijde, žádný tým nevyhraje všechny zápasy. A nemusí přijít jen krize na ledě. Věřím ale, že to zvládneme. I proto, že mužstvo je sestavené nejen pro hokejové schopnosti, ale i ty povahové.

Skládání týmu nebylo jednoduché, vše se dělalo za pochodu během pouhých dvou měsíců. Zažil jste někdy něco alespoň trochu podobného?

Nebyl jsem tu sice od samého začátku, pro všechny z nás to ale bylo něco úplně nového. Tým se netvořil lehce, ale udělal se obrovský kus práce. Sestavit tým neznamená jen nakoupit hráče a dát jim přehnané platy. Vždyť my jsme na začátku třeba ani neměli šatnu a jak rychle se postavila... Klobouk dolu a obrovský dík všem, kteří za tím stojí. Odvedli neskutečnou práci.

Na co dalšího jste si ještě musel zvykat?

Bylo toho strašně moc. Jdete do nového týmu, kde to není tak, že by fungoval několik let, jeho jádro zůstalo a přišli dva noví hráči. Tady přišel každý odjinud. Hrajeme na novém zimáku, to si taky nesedne okamžitě. Pár kluků sice za Spartu hrálo, většina jich tam ale jezdila jako hosté.

Překvapilo vás, že jste byl trenéry zvolen jako kapitán? Do týmu jste totiž přišel mezi posledními...

Ne, vůbec! Jsem prostě nejlepší, tak jsem to čekal. (směje se) Před přípravnými zápasy o tom rozhodli trenéři a já to rád respektoval. Každopádně to je pro mě obrovská čest. Ale kluků, co už mají něco za sebou a jsou lídry, je opravdu hodně. Nějaký problém vždy řešíme jako tým. Neexistuje, že by někdo řekl: bude to takhle a hotovo.

Na úvod KHL vás čekají hned tři domácí zápasy. Na první pohled se to jeví jako výhoda, nemůže na vás ale paradoxně dopadnout vetší tlak?

Tohle je úplně jedno. Příprava nebyla směřovaná k tomu, jestli hrajeme doma nebo venku. Myslím, že je jedině dobře, že začínáme doma.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články