Hlavní obsah

Průlom! Dluhy po popradském Lvu by měl zaplatit ten pražský. KHL asi dostala strach, říká Nedorost

Jan ŠkvorSport.cz

Dušovali se, že s popradským Lvem nemají nic společného. Dluhy, které po sobě tým zpod Tater po loňském působení v Kontinentální hokejové lize zanechal, nechtěli platit už vůbec. Teď se však zdá, že pražský Lev k tomu donucen bude. Zasadil se o to sám Alexander Medveděv, prezident soutěže. „Bůhví, proč došlo k takovému obratu, možná se KHL bála o své jméno,“ říká Václav Nedorost, toho času útočník Donbassu Doněck, který se rovněž řadí mezi jednoho z věřitelů popradského Lva.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Generální manažer Lva Praha Normunds Sejejs a hlavní trenér Josef Jandač.

Článek

Že někdy uvidí peníze, které mu popradský Lev dluží? S touto představou se Václav Nedorost rozloučil už během léta. Klub přitom k němu měl závazky v podobě takřka čtyř měsíčních platů. „Nejdřív to vypadalo, že mi bude vše vyplaceno, pak ale se mnou ani agentem najednou nikdo nekomunikoval. V červenci a srpnu jsem si už říkal, že z toho nic nebude. Komunikace nebyla žádná, telefony nikdo nezvedal," popisuje Nedorost, který domáhání se svých pohledávek nechal na svém agentovi, trpkým hlasem.

V srpnu se bývalí hráči Popradu snažili zabránit pražskému Lvu, kterého považovali za nástupce klubu, ve vstupu do právě probíhající sezóny KHL. Marně. Na začátku září pak byl na majetek vlastníka popradského Lva uvalen konkurz. Podle soudu klub vlastní majetek v hodnotě zhruba 3,4 miliónu korun, zatímco jeho závazky činí takřka 48 miliónů. Věřitelé mají čas až do 28. září, aby se přihlásili správci konkurzní podstaty a svých závazků se tak mohli domáhat.

KHL dostala strach, do hry vstoupil šéf Medveděv

Nyní však minimálně hráčům svitla naděje, veškeré dluhy by měly být splaceny. „Mám zprávy, že možná už dnes bude oznámeno, že všechny dluhy budou muset být zaplaceny. Nevím jak trenérům, ale všem hráčům určitě. Postarat by se o to mělo snad ČKD," říká Nedorost. Právě ČKD se v prosinci loňského roku stala majoritním vlastníkem popradského klubu a v tom pražském je nyní majitelem polovičním. Zbylých padesát procent vlastní společnost A-Energy.

„Prý se takto domluvili přímo s Medveděvem. Nevím, kde došlo k takovému obratu, bůh ví, co v tom je. Jestli na ně KHL udělala bububu a nadiktovala, že částku musí zaplatit, fakt nevím," nezná Nedorost další podrobnosti úmluvy. „Ale KHL asi dostala strach, aby si nepošramotila pověst. To by pak mohl KHL začít hrát jakýkoliv tým, nasekat dluhy a po roce to zabalit," uvažuje.

Volat o peníze majitelům? Byl bych za vola

Problémy v popradském klubu zažíval hned od začátku. „Přitom nám bylo řečeno, že KHL se za veškeré kontrakty zaručuje. Byli jsme přesvědčeni, že pokud by nám nezaplatil Poprad, převzala by to KHL. Jenže výplaty nechodily... My jsme neřekli ani slovo a dál hráli. KHL nám slibovala, že vše vyřídí, ale komunikace žádná," krčí rameny Nedorost.

„Člověk pořád čekal, první výplata ale přišla až o Vánocích. A to někteří kluci žijí od výplaty k výplatě," říká Nedorost, který celou záležitost nechal na svém agentovi. O podání žaloby přitom neuvažoval. „Stejně bych z nich tímto krokem nic nedostal a neviděl ani korunu. Přihlásil bych se jako věřitel a bylo by nás o jednoho víc. A že bych sám volal majiteli? Proč bych to dělal, byl bych akorát za vola..."

Dokud nejsou peníze doma na stole, nejásá

Nyní ale nejen Nedorostovi svítá naděje, že své peníze přeci jen uvidí. „Byl bych rád, kdyby se to nějak vyřešilo, protože nejde o malé částky." Jásat ale bude až v momentě, kdy peníze přistanou na účtu. „Víte, jak to je - dokud nemáte peníze doma na stole, nemůžete nikomu věřit. Zvlášť v Rusku."

Reklama

Související témata: