Hlavní obsah

Jágr je superhvězda a obrovský pojem. Nevěřím, že já přilákám tolik fanoušků, říká posila Lva Chára

Jan ŠkvorSport.cz

Teprve během včerejška se s ním nováček Kontinentální hokejové ligy Lev Praha dohodl po čas výluky v NHL na spolupráci, dnes po obědě už se slovenský obr Zdeno Chára objevil na ruzyňském letišti. Kapitán Bostonu Bruins se nabídky ze Slovanu Bratislava nedočkal, proto nakonec kývl pražskému celku. Poprvé by měl na led vyjet už v sobotu proti zámožnému Petrohradu. „Chtěl jsem mít nějakou motivaci a jít hrát do nejlepší soutěže v Evropě. A Lev je kvalitní tým hrající kvalitní soutěž,“ vysvětluje svou volbu.

Foto: Petr Horník, Právo

Slovenský obránce Zdeno Chára, posila hokejistů Lva Praha, po příletu ze zámoří (vpravo manažer komunikace klubu Jan Rachota).

Článek

O bratislavském Slovanu, který rovněž hraje KHL, jste neuvažoval?

Kdyby mi nabídku předložil, určitě bych o ní přemýšlel. Jakmile ale podepsal dva obránce z NHL (Višňovského a Sekeru), už asi nebylo možné utvořit další volné místo. Udělali dobré rozhodnutí, mají dva kvalitní beky. Lev mě kontaktoval a projevil zájem. Samozřejmě jsem si nechal nějaký čas na rozmyšlení.

Měl jste i jiné nabídky?

Bylo jich hodně a z různých lig včetně české extraligy.

K Praze máte určitý vztah, vždyť ve Spartě jste v roce 1995 svou kariéru rozjížděl v sezóně 2010/11 jste tu s Bostonem zahajovali sezónu, kterou jste následně zakončili ziskem Stanley Cupu. Hrálo i tohle ve vašich úvahách roli?

Určitě. Je o hodně příjemnější, když jste ve městě, které trochu znáte. Mám to kousek domů, rodina i přátelé jsou nablízku.

V české extralize nyní diváci chodí na Jaromíra Jágra. Věříte, že vy zase nalákáte fanoušky Lva?

To si nemyslím. Jaromír Jágr je v Čechách i celém světě obrovský pojem. Superhvězda, která ovládá davy lidí. Já do takové skupiny nepatřím. Budu rád, když lidi na hokej přijdou, ale nemyslím si, že já jsem tím hlavním důvodem.

Jste připraven hned naskočit do zápasu? Jak často jste v poslední době trénoval?

Každý den! Snažil jsem se připravit co nejlépe.

Do Evropy míří takřka všichni hráči Bostonu, probírali jste situaci vzájemně?

Bavili jsme se o tom každým dnem. Před kempem jsme měli v Bostonu celý tým, snažili jsme se trénovat, ale po týdnu dvou přicházely nabídky z různých soutěží a bylo jasné, že se to začne roztrhávat. Poslední týden nás tam pak zbylo šest nebo sedm.

Myslíte tedy, že Evropa se může těšit ještě na další hvězdy ze zámoří?

Je možné, že jich tu uvidíme ještě víc. Nevím, jestli práci seženou všichni, ale s postupem času to hráče bude do Evropy táhnout víc a víc. Někteří ale budou radši pouze trénovat, je to každého individuální rozhodnutí.

Nemáte obavy z dlouhého cestování, které navíc nebylo v posledních letech vždy úplně bezpečné?

Na cestování jsme všichni zvyklí, je stejné jako v NHL. A ona bezpečnost se určitě zlepšila.

Lva v nejbližší době čekají zápasy s Petrohradem a Dynamem Moskva. Těšíte se na souboj s Kovalčukem a Ovečkinem?

Jak už jsem řekl, hrát KHL je velkou motivací. Soutěž má své kvality a moc se na to těším.

Za týden měla podle původního rozpisu začít NHL. Jaké máte poslední zprávy o jednání vedení soutěže s Hráčskou asociací?

Momentálně se vedou rozhovory, nestojí to na mrtvém bodě, což je velmi dobrá a pozitivní věc. Ale je pravda, že se neprobírají ekonomické věci, jen ty hokejové. Oproti poslední výluce v roce 2004 nyní máme v Hráčské asociaci zkušenější a o hodně kvalitnější lidi. O věcech jsme informovanější a jsme jednotnější.

Může se nakonec sezóna zrušit celá, tak jako tomu bylo před osmi lety?

Stát se může všechno. I to, že ze dne na den dojde k dohodě. Těžko se to předvídá, snažím se ale být optimistou.

Reklama

Související témata: