Hlavní obsah

Hokejový obránce Kolář odchází z Pardubic do Doněcku. Na východě Čech končí i Beech

Doněck

Hokejový obránce Jan Kolář opouští mistrovské Pardubice a odchází hrát Kontinentální ligu do Donbassu Doněck. S ukrajinským nováčkem soutěže se zadák, který ve čtvrtek oslaví šestadvacáté narozeniny, dohodl na smlouvě do konce příští sezóny. Transfer potvrdil Kolářův agent Robert Spálenka. Podle páteční informace oficiálních internetových stránek východočeského klubu končí v týmu i útočník Kristopher Beech.

Foto: Pavel Paprskář , ČTK

Obránce Jan Kolář v dresu Pardubic.

Článek

Kolář měl s Pardubicemi kontrakt do 30. dubna příštího roku, ale Východočeši se na přestupu s Doněckem dohodli. "Obdržel od Donbassu zajímavou nabídku a požádal nás o uvolnění. Po dohodě s ukrajinskou stranou jsme se rozhodli mu vyhovět," řekl klubovému serveru Pardubic sportovní manažer Petr Hemský.

"Jeho výkony, díky kterým se dostal i do reprezentace, jej předurčovaly k tomu, že by mohl získat lukrativní angažmá v zahraničí. Jeho odchod je pro naše defenzivní řady citelnou ztrátou, věřím však, že se s ní vyrovnáme," uvedl Hemský.

"Pro hráče je to nová výzva a možnost posunout svoji kariéru v klubu, který hraje náročnou KHL," uvedl Spálenka na webu své společnosti Sport Invest Hockey.

V Doněcku budou působit tři čeští legionáři

Kolář sehrál v extralize od roku 2006 celkem 284 zápasů a připsal si 59 bodů za 14 branek a 45 asistencí. Třikrát oblékl dres české reprezentace. Pardubicím pomohl ke dvěma titulům v letech 2010 a 2012. "Mám radost, že mohu odejít do Doněcku, na druhou stranu mi to je trochu líto, protože jsem v Pardubicích vyrůstal a jsem tu spokojený. Ze dne na den odcházím za novou výzvou," prohlásil Kolář.

"Dozvěděl jsem se o této možnosti před pár dny, kluby se dohodly, za což jsem Pardubicím vděčný. Je to další stupeň v mé kariéře, snad se mi zde bude dařit. Rád se jednou do Pardubic vrátím, je tu skvělá parta a jsem zde doma. Nechtěl bych hrát v extralize někde jinde, i kdybych měl dostat o pár tisícovek více. Doma je doma," dodal.

V Doněcku se při svém prvním zahraničním angažmá setká s krajany Václavem Nedorostem a Lukášem Kašparem. Nedávno v týmu vedeném slovenským trenérem Júliusem Šuplerem skončil obránce Karel Pilař.

V Pardubicích skončil i Beech

Ve východočeském klubu ukončil své působení také kanadský útočník Kristopher Beech. Jedenatřicetiletý forvard přišel v létě do Pardubic jako posila z finského klubu Lukko Rauma, ale v české Tipsport extralize si ve 21 zápasech připsal jen osm bodů za dvě trefy a šest přihrávek.

"Chtěli jsme ho dát na kondiční trénink, ale bohužel s tímto rozhodnutím nesouhlasil, proto jsme s ním rozvázali kontrakt," řekl Hemský. "Pokud mám správné informace, tak odcestuje do Švédska za přítelkyní," doplnil.

Pardubičtí doplnili kádr vlastními hráči hostujícími v první lize. "Lukáš Nahodil hraje v Třebíči, Marek Drtina v Jihlavě, rozhodli jsme se je stáhnout. Počítáme s příchodem hráčů, ale určitě to nebude hned. Hledáme vhodné hokejisty, v pátek určitě nikdo nepřijde," dodal Hemský.

Reklama