Hlavní obsah

Červenka stále čeká na první gól v dresu Lva. Pohoda není zatím taková, ale lepší se to, říká

Praha

Společně s Vladimírem Sobotkou zvedl hru pražské Slavie, za kterou odehrál devět zápasů a připsal si v nich třináct bodů za pět gólů a osm přihrávek. Nyní se Roman Červenka pokouší "nastartovat" do zbytku soutěže další tým. V NHL stále pokračuje výluka a šestadvacetiletý útočník se proto domluvil na spolupráci s pražským Lvem. Jeho start v barvách nováčka Kontinentální ligy brzdily potíže se zády, minulý týden už ale absolvoval s mužstvem zahraniční trip a hned v prvním duelu na ledě Nižného Novgorodu zaznamenal asistenci u vítězné trefy Novotného. Ve středu se dočkal premiéry před domácím publikem, a přestože nebodoval, podal v Tipsport Areně dobrý výkon a pomohl mužstvu k vítězství nad Mytišči 4:2.

Foto: Petr Horník, Právo

Roman Červenka slaví v dresu Lva Praha gól do sítě Atlantu Mytišči. Před ním smutní gólman soupeře Stanislav Galimov.

Článek

Stejně jako v minulých zápasech nastoupil ve formaci s Novotným a Voráčkem. A elitní lajna Lva byla na ledě pořádně cítit. Sám Červenka se dostal do několika příležitostí, žádnou z nich ale neproměnil.

"Samozřejmě pohoda u mě není zatím taková. Je znát, že jsem nějakou dobu nehrál. Ale lepší se to. Cítil jsem se dnes lépe než na tripu. Je potřeba, aby mi to tam začalo padat," prohlásil Červenka, s jehož výkonem proti Atlantu byl kouč Václav Sýkora spokojený.

"Z těch čtyř utkání odehrál dnes nejlepší zápas. V těch předchozích byl jeho výkon trochu ovlivněn výpadkem z důvodu zranění mezižeberního svalu. Myslím si, že se bude lepšit zápas od zápasu," řekl kormidelník Lva.

Ve Slavii ležela na Červenkovi velká tíhá zodpovědnosti. Ve Lvu pod takovým tlakem přece jen tolik není. "Já jsem zase na druhou stranu rád, když se ode mě hodně čeká. Člověk pak musí potvrzovat svou práci, svou pozici," uvedl pražský rodák, jenž zažil zvláštní pocit. V barvách "sešívaných" jezdil do Holešovic jako soupeř, teď je sparťanská Tipsport Arena jeho domácím stadiónem.

"Lev hraje také někdy v O2 areně. Těch pár zápasů, co tam hrál, jsem ale promeškal. (úsměv) Já jsem rád, že můžu hrát KHL doma v Praze," sdělil Červenka.

Síla bude spíš v mančaftu než v jedincích

O góly proti Atlantu se postarali Voráček, Hossa, Klepiš a Němec. Světový šampión z roku 2010 je potěšen, že se do střelecké listiny zapsalo hned několik hráčů. "V mužstvu je 20 lidí a všichni mohou dát gól. Myslím si, že naše síla bude spíš v mančaftu než v jedincích," poznamenal.

Lev si v krátké době zopakoval souboj s Atlantem, kterému v neděli podlehl v Moskvě 1:2. Od úvodního vhazování byli Sýkorovi svěřenci hodně aktivní, což jim nakonec přineslo kýžený úspěch.

Lev se soustředil na začátek

"Toužili jsme získat tři body a bylo nám jedno, s kým hrajeme. Chtěli jsme se soutředit hlavně na začátek, protože nám v Mytišči utekl zápas v první třetině a to jsme teď nechtěli dopustit. Myslím si, že jsme byli od začátku lepší," liboval si Červenka a následně ocenil produktivitu svého mužstva, které vstřelilo v utkání více než tři góly poprvé od 31. října, kdy před vlastním publikem zdolalo Chabarovsk 5:2.

"Nejdůležitější jsou tři body, ale je to pro nás příslib do dalších zápasů. Před vlastními fanoušky chceme hrát aktivněji než venku, kde nás soupeř tlačí. Doma chceme být víc na puku, mít více střel, šancí a dávat i víc gólů," dodal.

Lev měl sice během střetnutí převahu, přesto odpor protivníka zlomil až v závěrečné třetině. "Bylo důležité, že když Mytišči vyrovnalo, tak jsme vždy brzy vstřelili gól, který byl rozdílový. Když jsme pak dali čtvrtou branku, bylo to už docela v klidu," uvedl Červenka, jenž v této sezóně okusil už druhou evropskou soutěž.

KHL je rychlejší

"Rozdíl tam je. Kontinentální liga je rychlejší. Záleží ovšem i na tom, jaký je to zápas. Jsou utkání, které mají velké tempo, některé jsou ale vlažnější. Záleží na soupeři," řekl Červenka.

V loňské sezóně působil v Omsku, kde se stal nejlepším střelcem soutěže. Do porovnání obou týmů se však příliš pouštět nechtěl. "Kádr Lva je složený z většiny Čechů a Slováků. Tam to byl samý Rus a pět cizinců. Systém hry je odlišný, ale záleží také na trenérech. Těžko to obecně srovnávat," uzavřel šikovný forvard, který uzavřel na začátku května roční smlouvu s Calgary.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články