Hlavní obsah

Chára v případě zrušení celé sezóny NHL zůstane v pražském Lvu

Bratislava

O osudu zbytku sezóny NHL se po dalším krachu jednání mezi vlastníky klubů a hráčskou asociací rozhodne podle kapitána Bostonu Zdena Cháry do dvou týdnů. V případě zrušení celého ročníku hodlá slovenský obránce a jedna z největších osobností v kádru českého nováčka Kontinentální hokejové ligy nadále oblékat dres Lva Praha.

Foto: Petr Horník, Právo

Slovenský obránce Zdeno Chára (vlevo) s dresem Lva Praha. Vpravo manažer komunikace holešovického klubu Jan Rachota

Článek

"Pro nás hráče je to trochu frustrující. Stále očekáváme, že se situace vylepší a že se jednání ohledně NHL budou posouvat vpřed. Po posledních schůzkách to nevypadá tak pozitivně, jak bychom si představovali," řekl Chára novinářům v Bratislavě, kde hráči Lva v sobotu nastoupí proti Slovanu.

Rozhodnutí o tom, zda se v letošní sezóně NHL bude hrát, padne podle Cháry v krátké době. "V nejbližších dvou týdnech budeme všichni asi vědět, zda sezóna bude, nebo nikoliv. Už je to v tak úzkých mantinelech, že není v jednáních kam utéct," dodal.

V případě definitivního krachu jednání hodlá Chára nadále hrát v aktuálním klubu. "Nyní jsem hráčem Lva Praha a v případě celosezonní výluky v NHL plánuji dohrát za něj celou sezónu," uvedl urostlý obránce, jenž po zranění Jiřího Novotného převzal kapitánské "céčko".

Škrty v platech jsou nefér

Pětatřicetiletý bek nechtěl komentovat, k jakému kompromisu by NHL a hráčská asociace nakonec mohly dospět. Uvedl, že kvůli náročnému cestování a zápasovému vytížení detaily ohledně průběhu posledních jednání nezná.

"Doufám, že se to vyřeší co možno nejdříve. Dokud není oficiálně vyhlášeno ukončení sezóny, tak budu stále věřit, že se NHL bude hrát," řekl. Míní, že jak vlastníci klubů, tak zástupci hráčů se snaží udělat maximum pro nalezení dohody. "Ale vždy to skončí na nějakém bodu, kde ani jedna strana nechce ustoupit," doplnil.

NHL je ve výluce od 15. září a přišla o více než třetinu sezóny. Odbory se s kluby přou zejména o záležitosti týkající se hráčských smluv a také o rozdělení výnosů z ligy, které v minulé sezóně činily 3,3 miliardy dolarů. Majitelé chtějí okamžitě snížit podíl hokejistů ze současných 57 procent na padesát, NHLPA chce k rovnoměrnému rozdělení dojít postupně.

Škrty v platech hráčů se Chárovi nezamlouvají. "Není to nic příjemného, když vám jednoho dne řeknou, kolik budete vydělávat, a za jeden nebo dva roky vám z toho chtějí vzít. Myslím, že je to nefér," dodal. V případě, že by se výdělky hráčů snižovaly, hodlá Chára zvažovat, zda se do NHL vrátí.

Reklama

Související témata: