Hlavní obsah

"Vstaňte, když jste belasí", aneb fanoušci si hokej v Bratislavě užívají

Ivan Vilček (Bratislava)Právo

Domácí utkání Slovanu v Kontinentální hokejové lize jsou pravidelně vyprodaná a fanoušci si hokej v Bratislavě opravdu užívají. Povzbuzují své chlapce od začátku až do konce, mávají šály v klubových barvách a po úspěšném utkání připraví hráčům tradiční vítězný rituál s pokřikem „Vstaňte, když jste belasí“.

Foto: Jan Koller, ČTK

Hokejisté Slovanu slaví s fanoušky vítězství.

Článek

Belasá, čili světle modrá, je totiž klubová barva nejstaršího týmu KHL. Slovan dosavadními výsledky v kontinentální lize dokazuje, že klub s 91letou historií a nejnižším rozpočtem může v této soutěži zamíchat karty.

Hráči s minimálními zkušenostmi v KHL bojují a kupředu je žene i fantastická atmosféra v hledišti. „Když nezačala NHL, chodil jsem na utkání v Bratislavě jako divák. Když jsem ale viděl tu atmosféru, řekl jsem si, že si jí chci užívat s hráči na ledě," vysvětloval své rozhodnutí hrát za Slovan obránce New York Islanders Ľubomír Višňovský.

Ve vyprodané aréně se na každém utkání objevuje dvojice fanoušku, která má na vousech nastříkané klubové znaky aktuálních soupeřů. „Nápad s malováním vousů jsme dostali při loňském světovém šampionátu v Bratislavě," říkají bratři Róbert a Ľudovít Bartošové. Oba se stali doslova maskoty domácích utkání Slovanu. Když se objeví v záběrech na kostce, halou zní skupina ZZ Top a diváci bouří. Jako ostatně v průběhu celého utkání.

Reklama

Související témata: