Hlavní obsah

Hnusné jídlo, ukradené hokejky a divný hokej. Kanadská hvězda Toronta promluvila o Rusku a KHL

Kontinentální hokejová liga se během výluky v NHL bezpochyby považuje za nejkvalitnější soutěž na světě. Tučné výdělky a herní kvalita přilákaly i řadu hráčů z momentálně vykolejené NHL. Kanaďané se však zrovna do Ruska nehrnou, jedním z mála je hvězda Toronta Joffrey Lupul, jenž prožívá v nové zemi nejeden kulturní i profesní šok.

Foto: Sport.cz

Joffrey Lupul v dresu Avtomobilistu.

Článek

Devětadvacetiletý forvard se během reprezentační přestávky vrátil zpět za oceán a s kanadskými novináři se rozpovídal o zážitcích ze zatím šestitýdenní štace v nejhorším celku KHL Avtomobilistu Jekatěrinburg.

Jeho angažmá ve městě vzdáleném 1600 kilometrů východně od Moskvy ještě ani nezačalo, a už se vyskytl problém. Na letišti mu byla ukradena kompletní sada osmi hokejek. „V tom lepším případě si teď s nimi hrají nějaké děti hokej na Rudém náměstí. V tom horším, a více pravděpodobném, se už hokejky nabízejí na eBay," utahoval si Lupul ze své situace ve svém on-line deníku.

Hodně přihrávek a žádný forčeking

Následně byl velmi mile překvapen před prvním tréninkem v Jekatěrinburgu. „Netušil jsem, jak na mě budou spoluhráči reagovat. K mému překvapení, když jsem přišel do kabiny, všichni kluci za mnou přišli a podávali mi ruku. Hned jsem se cítil skvěle. Jenže brankář Chris Holt pak mé nadšení z neobvyklého respektu trochu ochladil, když mi sdělil, že tohle je v Rusku běžné pro všechny, když se ráno po příjezdu na trénink potkají. Ale je to opravdu hezké, " svěřil se dále autor 67 kanadských bodů v 66 zápasech loňské sezóny NHL.

Samotný trénink a následně i zápas byl rovněž diametrálně odlišný od toho, na co byl v dosavadní kariéře zvyklý. „Nechápal jsem ten styl, systém hry, velké kluziště a celkovou filosofii. V zásadě se tam vůbec neforčekuje. Každý se drží zpátky a vyčkává na druhé modré, což je zvláštní. Nezdá se mi to ani moc atraktivní na koukání. Úplně chybí fyzická hra, nic takového. Hráči tu ale bezpochyby mají skvělé schopnosti. Hodně si přihrávají a málokdy se uchylují k nahazování a dojíždění puků," vysledoval Lupul, jenž zatím v devíti zápasech za nový klub dal jeden gól.

Kromě jiných herních návyků se musel pochopitelně také vyrovnat s jazykovou bariérou. V týmu jsou kromě zraněného kanadského gólmana Holta a česko-slovenského tria Josef Straka, Branislav Mezei a Rastislav Špirko samí Rusové.

„Jazyk je pro mě opravdu těžký. Při tréninku se vše vysvětluje v ruštině a ničemu z toho nerozumím. Asi jsem nepředpokládal, že tu bude až tak málo angličtiny, skoro vůbec se tu s ní nedá vůbec domluvit. I běžný denní život, jako třeba vyjít si ven na večeři, je tak obtížnější," vyprávěl kanadskému deníku Toronto Star.

Všude kopr a kravský jazyk

V něm si také postěžoval na kvalitu ruské kuchyně: „Jídlo je tu opravdu velmi špatné. To jediná vyloženě negativní věc, kterou o Rusku řeknu. Pořád jím kopr. Kyselou smetanu a kopr dávají snad do všeho. Všude se také nabízí kravský jazyk. Jídlo má neurčitou chuť, ale přesto jsem to jedl, neměl jsem moc na výběr."

Lupul byl také zaskočen, když ho klub nevzal na zápas do Kazachstánu proti Astaně. Původně si myslel, že nemá pro vstup do země správné vízum, ale pak zjistil, že Kanaďané mohou volně do Kazachstánu cestovat i bez víza.

„Problém je asi v tom, že se obávají, že by mě nemuseli pustit z Kazachstánu zpátky do Ruska. Sice jsem si ze všeho nejvíc přál, abych mohl být na ledě, ale možnost, že strávím pár dnů v ruském nebo kazašském vězení, jsem opravdu nechtěl riskovat. Měl jsem za to, že jakmile jsem jednou ve východní Evropě, mohu volně cestovat ze země do země. Tak to vždy fungovalo, když jsem dříve cestoval do Evropy, tady je to ale mnohem striktnější, " vracel se k nemilé epizodě rodák z Fort Saskatchewan.

I přes různé divoké trampoty však Lupul angažmá v Jekatěrinburgu rozhodně nelituje. Nyní zvažuje, zda se po reprezentační pauze do týmu opět vrátí. Nejraději by samozřejmě byl, kdyby se rozjela sezóna v NHL.

„Ještě nevím, zda se vrátím zpět, nebo zůstanu v Kanadě. Moje srdce patří Torontu a tady chci i hrát. Uvidím, jak se věci vyvinou během pár dnů," dodal v rozhovoru pro Toronto Star.

Reklama

Související témata: