Hlavní obsah

Nejdřív práce, až pak dárečky. Zápas na Štědrý den hokejistům Lva vánoční chvíle nekazí

Martin KézrPrávo

Poslední hodiny čekání na Ježíška si lze krátit pojídáním cukroví, sledováním pohádek nebo osobní návštěvou hokejového utkání. Zápas na Štědrý den se hraje v Česku poprvé v historii, pražský Lev při něm v KHL od 13 hodin hostí Kazaň.

Foto: Petr Horník, Právo

Hokejisty Lva Praha čeká na Vánoce soutěžní zápas proti Kazani.

Článek

„Rusové neslaví Vánoce, takže v jejich lize se musíte smířit s tím, že 24. prosince je běžný hrací den. Naštěstí hrajeme doma a začne se brzo, takže o pohodu s rodinou u stromečku nepřijdeme," tvrdí obránce Ondřej Němec, jenž předchozí tři roky zažil vánoční svátky v ruském angažmá. „Když jsme s manželkou a malým teď zašli na Staromák, bylo to jiné vánoční kouzlo, než když v Čerepovci jdete v mínus třiceti a kouří tam továrna," vzpomíná.

„Prostě letos konečně zase vnímám pravé české Vánoce, i když na Štědrý den hrajeme. Když se povede zvítězit, bude atmosféra ještě lepší," přiznává Němec. Také trenér Václav Sýkora připouští, že výsledek dost výrazně ovlivní jeho vánoční náladu. „I když se mohu snažit od toho nějak oprostit, budu mít utkání čerstvě v hlavě. Potřebujeme prostě vyhrát, aby ten sváteční den byl příjemnější pro nás všechny."

Hokejisté Lva věří ve slušnou podporu svých příznivců. „Specifická vánoční atmosféra může při zápase zavládnout možná v hledišti, pro nás to ale bude s Kazaní důležitý boj o body," tvrdí slovenský útočník Luboš Bartečko, jenž hrál hokej 24. prosince i loni v Popradu. „Tam tehdy přišlo hodně lidí, užívali si to, tak snad i v Praze bude divácký zájem slušný." Lev láká fanoušky do hlediště i snížením vstupného na 100 korun. „To je od nás takový malý vánoční dárek a budeme rádi, když si hokejový zážitek spojený s atmosférou svátečního dne vyzkouší co nejvíc lidí," říká mluvčí Lva Jan Rachota.

Nejdřív hokej, až potom zábava

O pondělku jako Štědrém dni ale začnou hráči uvažovat teprve po skončení utkání. „Část dne strávíme v práci a budeme mít všední hokejové starosti, ale večer už to u nás bude národní klasika: rybí polévka, kapr a salát," tvrdí útočník Jakub Klepiš, jenž vánoční přípravy nechává plně na manželce. Stejně jako Němec. „Jedeme k jejím rodičům, takže dorazím k hotovému. Můžu se celou sobu soustředit na hokej, a pak si jen užívat," usmívá se reprezentační obránce.

Hrát i 24. prosince není pro české hokejisty vůbec běžné, ale štědrovečerní večeři všichni stihnou doma a prožít Vánoce v kruhu rodinném zvládne i cizinec Bartečko. „Zůstat někde v Rusku ten nejkrásnější večer by bylo hrozné, ale loni jsem mohl být se všemi v rodném domě, letos otec i matka přijeli za námi do Prahy. Manželka je Američanka, ale skvěle vaří, takže se už naučila vše podle slovenských tradic. Ideální je u nás být dítětem, protože dárky rozdáváme čtyřiadvacátého večer i podle tradic ze zámoří další den ráno," směje se Bartečko.

Utkání HC Lev - Kazaň můžete sledovat od 13 hodin v on-line reportáži na Sport.cz.

Reklama