Hlavní obsah

Jágra chtěl finský kouč napadnout. To Jalonen nepřeje Průchovi štěstí jen v sobotu

Praha

Když Petrohrad koncem listopadu odvolal z první příčky v Kontinentální hokejové lize Miloše Říhu, bylo z toho celkem slušné pozdvižení. Týmu z města na řece Něvě se chopil Fin Jukka Jalonen, který současně vede i národní tým Suomi, s nímž na předloňském šampionátu získal zlato. Jalonen na Říhovu práci navázal, což si pochvaluje i útočník Petrohradu Petr Průcha. „Zatím je všechno v pohodě. Daří se nám, trenérův systém nám sedí a děláme body, což je nejdůležitější.“

Foto: Milan Malíček, Právo

Petr Průcha na tréninku reprezentace

Článek

Není na Jalonenově stylu patrná určitá dvojkolejnost, když současně s vaším mužstvem vede i finský nároďák?

Vůbec ho to nerozptyluje a nemá to vliv na jeho práci. On se totiž nemusí přeorientovávat z jednoho systému na druhý, protože to, co hraje ve Finsku, praktikuje i u nás v Petrohradě. Finský styl hokeje jsme si už dříve několikrát rozebírali na reprezentačních srazech a dobře jsem ho proto znal už předtím, než s ním Jalonen do Petrohradu přišel.

To bylo na konci listopadu, když vedení klubu odvolalo Miloše Říhu, přestože Petrohrad vládl KHL. Celkem nezáviděníhodná pozice pro nového kouče, ne?

Rozhodně to nový trenér neměl jednoduché. Okamžitě se ocitl pod tlakem, aby postavení udržel. Teď už se však vše ustálilo, s předstihem tří zápasů jsme vyhráli základní část a tlak z něho, ale i z nás jako týmu spadnul. Teď se v klidu můžeme soustředit na play-off.

To však bude úplně něco jiného, začíná se od znova...

To je jasný, o tom se vůbec nemusíme bavit. Vyhrát základní část vůbec nic neznamená, za to se medaile nerozdávají, na to se titul nevyhrává.

Už vám problesklo hlavou, že byste si to v prvním kole mohli střihnout o postup s pražským Lvem, který se pohybuje na hranici postupu do vyřazovacích bojů?

Myslím, že to je hodně reálná věc. Pro každého českého hráče by bylo hodně příjemné a zajímavé nastoupit proti Lvu v play-off. Určitě na to s klukama ze Lva teď v reprezentační pauze padne řeč. Máme v nároďáku společné obědy i večeře a hokej tvoří minimálně padesát procent našich konverzací.

Právě s národním týmem se nyní představíte na Švédských hrách, na kterých v sobotu narazíte na Jalonenovo Finsko. Bavili jste se o tom s koučem před odjezdem z Petrohradu?

Když jsme se rozjížděli domů, prohodili jsme, že se potkáme v Malmö. Řekl mi: Hodně štěstí! Ne ale proti nám (Česko se s Finskem utká v Malmö v sobotu)...

Finských trenérů v KHL přibývá, do paměti českých fanoušků se však vryl především podivín Raimo Summanen, který chtěl v Omsku napadnout svého svěřence Jaromíra Jágra, po němž se sápal...

Summanena sice znám jenom z vyprávění, o všech těch jeho crazy historkách ale dobře vím. Náš trenér je podle mě jeho přesný opak. Klidný, dobrý vyjednavač s hráči, kteří ho respektují a jeho systém dodržují.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Toronto - Boston 2:4

Video
Boston i díky Pastrňákovi vyhrál v Torontu a vede sérii. Slaví i Hertl
NačítámNačíst další články