Hlavní obsah

Výjimečná osobnost, klíčová postava a lídr. Vyřazený Lev se klaní umění Radulova

Praha

Ani v jednom zápase nepropadli, s favorizovaným CSKA Moskva vždy sehráli naprosto vyrovnaná klání. Přesto pouť hokejistů Lva Praha vyřazovacími boji Kontinentální ligy končí v nejkratším možném termínu. A hráči nováčka soutěže i jeho trenér se shodují, že rozdílem v pomyslných miskách na vahách byla zejména největší hvězda bývalého armádního klubu Alexandr Radulov.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Alexandr Radulov, lídr moskevského CSKA, diskutuje s rozhodčím.

Článek

Ruský útočník si během čtyř zápasů připsal sedm bodů za gól a šest asistencí, což je víc, než kolik branek vstřelil Lev za celou osmifinálovou sérii. „Je to výjimečná osobnost," uznal kouč pražského Lva Václav Sýkora. „Na tým působí nejenom na ledě, ale je i spouštěčem pozitivních emocí. Je to lídr a bezesporu byl v celé sérii vůdčí osobností. Ve hře pět na pět se nám ho eliminovat dařilo, ale hlavně v přesilovkách to šlo daleko hůř," uvědomoval si.

„CSKA jsme si do play-off i přáli, protože jsme věděli, že pokud uhlídáme Radulova, sérii zvládnout můžeme. On ale zase ukázal, že je výborný hráč, který umí rozhodovat zápasy," říkal obránce Ondřej Němec a přiznával, že o hráči s číslem 47 na zádech měl tým před startem série dostatek informací. „Nechci říct, že bychom se na něj specializovali, ale sílu CSKA jsme chtěli eliminovat jeho vymazáním. Radulov i tak dokázal, že je klíčovou postavou."

Vyhrát tak jednou v Moskvě...

Radulovovu kvalitu uznal i Tomáš Pöpperle. „Byl to hráč, který dělal rozdíl. Jakmile měl CSKA přesilovku, on ten gól nebo nahrávku udělal," věděl gólman Lva, zatímco podobného tahouna v kádru Pražanů postrádal.  „My žádného vyloženého neměli. Všechny čtyři lajny hrály vyrovnaně a udřeně, nenašel se nikdo, kdo by dokázal zápas rozhodnout, jako to dělal Radulov," mrzelo Pöpperleho.

Kdo ví, jak by se však série vyvíjela, kdyby Lev dokázal vyhrát alespoň jeden zápas v Moskvě, ve kterých CSKA shodně triumfoval až v nastavení. „Velice důležitý moment, možná rozhodující, bylo druhé střetnutí. Byli jsme dvě minuty od vítězství a srovnání série na 1:1. Pokud bychom to dotáhli, jsem přesvědčen, že by se CSKA hrálo v Praze velice špatně," tvrdí Sýkora. „Stále jsme ale měli ještě dva pokusy, které jsme doma promarnili," argumentoval kapitán Jiří Novotný, jenž uznal, že CSKA si za předvedený výkony postup zasloužil.

Krutá prohra, ale není se zač stydět

„Když jsme se do play-off dostali, nepočítali jsme s tím, že prohrajeme na čtyři zápasy," přiznal Novotný a i jeho spoluhráč Němec potvrdil, že Lev si troufal na mnohem víc. „Chtěli jsme se svézt na vlně z konce základní části, ale CSKA měl úplně jinou kvalitu (oproti posledním soupeřům). V celé sérii jsme selhali v produktivitě. Ze čtyř zápasů jsme dali jen šest gólů a to je proti takovému soupeři hodně málo."

„Je to zklamání, takhle jsme vypadnout nechtěli. Tři ze čtyř zápasů jsme prohráli o gól, proto je prohrát sérii 0:4 kruté," říkal posmutněle Pöpperle. „I přesto se ale nikdo z nás nemá za co stydět. Všichni do toho dali všechno, šlapali jsme. Jsem hrdý, že jsem v tomhle mančaftu mohl hrát," těšilo Němce.

A přestože i trenér Sýkora cítil bezprostředně po skončení série zklamání, po pár dnech se prý dostaví příjemnější vzpomínky. „Určitý pocit prázdnoty z toho, že jsme vypadli hned v prvním kole, ve mně je, ale myslím, že je to jen chvilkové. Nejde jen o poslední zápas, ale o celou sezónu, která skončila splněným cílem v podobě postupu do play-off," uzavírá Sýkora.

Reklama

Související témata: