Hlavní obsah

Lev získal posilu jako hrom! Ofenzivu vyztuží ruský střelec Žerděv

Praha

Velkou posilu zlanařil do svých řad Lev Praha. Účastník Kontinentální hokejové ligy se dohodl na roční smlouvě s osmadvacetiletým útočníkem Nikolajem Žerděvem. Ruský reprezentant, který se narodil v ukrajinském Kyjevě, hrál v minulosti NHL za Columbus, New York Rangers nebo Philadelphii, poslední sezónu strávil v KHL v Mytišči a následně Kazani.

Foto: Petr Horník, Právo

Trenér hokejistů Lva Praha Václav Sýkora.

Článek

Žerděva si v roce 2003 jako osmnáctiletého talenta vybral v prvním kole draftu NHL Columbus, celkově jako čtvrtého v pořadí. Osmadvacetileté pravé křídlo je rozeným střelcem, ve svých šesti sezónách strávených v NHL hned třikrát dokázal nastřílet přes dvacet branek v základní části. Nejvíce se mu dařilo v ročníku 2005/06, kdy za Blue Jackets zaznamenal 27 gólů.

I s vyřazovacími boji odehrál v zámořské elitní soutěži 436 zápasů, ve kterých si připsal 116 gólů a 148 asistencí. Již během zámořské kariéry se několikrát vrátil do Ruska, naposledy v roce 2011, když uplynulou sezónu oblékal dres Atlantu Mytišči a poté i Kazaně.

Žerděv startoval na dvou světových šampionátech a v obou případech získal zlatou medaili. Poprvé v roce 2009 ve švýcarském Bernu, o tři roky později ve finských Helsinkách.

Ve Lvu bude oblékat dres s číslem 93.

Reklama