Hlavní obsah

Útočník Kapanen věří, že i se Lvem se může dočkat titulu

Praha

Útočník Niko Kapanen, který je poslední novou akvizicí hokejistů pražského Lva, posbíral ve své kariéře řadu úspěchů a medailí. Zkušený Fin s bohatými zkušenostmi z NHL věří, že svou sbírku může na klubové úrovni rozšířit i jako člen jediného českého zástupce v Kontinentální lize.

Foto: Sport.cz

Útočník pražského Lva Niko Kapanen.

Článek

Pětatřicetiletý Kapanen je držitelem celkem sedmi medailí ze světových šampionátů a olympijských her. Před dvěma lety získal na Slovensku s výběrem Suomi titul mistrů světa, což se mu podařilo už jako juniorovi v roce 1998. Má stříbro ze Světového poháru 2004, dvakrát zvítězil s Kazaní v KHL (2009 a 2010) a jednou s TPS Turku i ve finské lize.

Věří, že uspět lze i se Lvem. "Myslím, že můžeme vyhrát i tady," řekl Kapanen novinářům po své premiéře v barvách Pražanů, k nimž zamířil po pěti sezónách v Kazani. "A určitě se o to pokusíme," ujistil bývalý hráč Dallasu, Atlanty a Phoenixu.

Žádný zásadní důvod, proč si z více variant vybral právě angažmá ve Lvu, prý nebyl. "Nabídek jsem měl více. Trošku jsme to s finskýma klukama z týmu probrali a přišlo mi zajímavé to zkusit tady," uvedl Kapanen, vedle něhož je v mužstvu hodně dalších Finů a Švédů.

Je zvyklý na hodně Rusů

"Já si hlavně myslím, že je pěkné, když je tady tolik různých národností. Jsem zvyklý na to, že je kolem mě hodně Rusů, ale tady máme čtyři nebo pět národností a hodně kluků mluví anglicky. To je super," pochvaloval si Kapanen.

Do Prahy se těšil, byl zde sice již vícekrát, ale vždy pouze kvůli hokeji. "Takže jsem toho z města moc neviděl. Těším se na život tady, o Praze jsem slyšel jen to nejlepší a bude to fajn i pro mou rodinu, nicméně já jsem tady zase především kvůli hokeji," zdůraznil Kapanen.

O své roli v týmu, který se teprve tvoří a v němž zatím nemá nikdo jisté místo, nechtěl příliš spekulovat. "To teprve uvidíme. Bude rozhodovat trenér, pro nás to bude velká bitva o místa v týmu," připustil Kapanen. "A co ode mě kouč očekává? Na to je lepší se zeptat jeho, ale já byl vždy všestranným centrem, takže podobnou roli bych nejspíš měl zastávat i tady. Věřím, že budu hrát dobře," doplnil Kapanen.

Již proti Dinamu Riga v některých momentech naznačil, že by mohl být velkou posilou, která naplní svoji pověst. Nastoupil uprostřed formace se Švédy Martinem Thörnbergem a Nicklasem Danielssonem na křídlech. "Myslím, že to nebylo špatné, i když můžeme hrát určitě ještě o mnoho lépe. Ale vyhráli jsme a to je to hlavní," podotkl k výhře 4:3 v nájezdech.

Při nájezdech prostor nedostal

Přestože se jelo hned osm sérií nájezdů, nová posila nedostala prostor ukázat své umění. "Na to se mě neptejte, o tom já nerozhoduji. To bylo rozhodnutí trenéra, já bych docela i šel, proč ne," uvedl Kapanen, jenž hrál s číslem 84 a svou oblíbenou devětatřicítku měl pouze na přilbě. "Na tom zase až tak nezáleží, ale věřím, že své číslo dostanu."

V průběhu dlouhé kariéry narazil na mnoho českých hráčů. "Zrovna před rokem jsem tady v Praze na ulici potkal Tomáše Vlasáka," prozradil Kapanen setkání s plzeňským útočníkem, s nímž oblékal dres Hämeenlinny. "Bylo pěkné ho vidět zase po deseti letech," vzpomínal Kapanen na loňskou návštěvu české metropole s Kazaní.

Reklama

Související témata: