Hlavní obsah

Lev - Chanty-Mansijsk 2:1Lev udolal díky Oystrickově gólu Chanty-Mansijsk

MinutaMin. Tým Hráč Akce
8. Savinainen 0 : 1
29. Sekáč 1 : 1
58. Oystrick 2 : 1

Aktualizováno

Hokejisté Lva Praha porazili v utkání Kontinentální ligy Chanty-Mansijsk těsně 2:1. Domácí sice jako první inkasovali, ale pak vyrovnal Jiří Sekáč a v čase 57:52 rozhodl trefou v přesilovce obránce Nathan Oystrick. Pražané vyhráli potřetí za sebou, Jugra si naopak připsala již devátou porážku v řadě. Dalším soupeřem Lva bude v neděli od 17:00 Omsk, vedený českým koučem Milošem Říhou.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Nathan Oystrick ze Lva Praha (uprostřed) přijímá gratulace po vstřelení rozhodujícího gólu. Vlevo jeho spoluhráč Martin Ševc, vpravo Ondřej Němec.

Článek

V úvodu byla hra hodně neurovnaná, zaujala až Ridderwallova bekhendová dorážka v sedmé minutě, s níž si však poradil hostující gólman Birjukov. Krátce nato šla Jugra do vedení, když si mezi Němce s Oystrickem najel Savinainen a rychlým blafákem do bekhendu nedal krajanovi v brance Lva Vehanenovi šanci.

Záhy mohlo být vyrovnáno, když Řepík nabil Birnerovi, ten ovšem Birjukova nepropálil. V 15. minutě se do šance po Řepíkově chytrém prostrčení dostal kapitán Novotný, jenže nedal. A poté, co Lev po Ševcově prohřešku úspěšně přestál první oslabení zápasu, ztroskotal na hostujícím brankáři také Thörnberg.

Lvi nevyužili na přelomu první a druhé části přesilovku při vyloučení českého beka ve službách soupeře Trončinského, v 29. minutě se ale dočkali vyrovnání. Při signalizované výhodě našel Ševc na kruhu pro vhazování napřaženého Thörnberga, jeho ránu tečoval Sekáč a bylo to 1:1.

Právě Sekáč se poté blýskl povedenou individuální akcí, v jejímž závěru hledal naslepo Zackrissona, jenže toho jako kdyby parádní přihrávka trochu zaskočila. V 38. minutě Oystrick ostrou ranou od modré čáry řádné protáhl Birjukova, jemuž kotouč při zákroku vypadl z lapačky, ale Cingel v nelehké dorážce dokázal rozvlnit pouze boční síť.

V závěrečném dějství nevyužili příležitosti Thörnberg a na druhé straně Kňazev, jemuž sebral radost Vehanen. Zdálo se, že vše směřuje do prodloužení, v čase 56:56 si ale Savinainen vysloužil za faul vysokou holí trest na dvě plus dvě minuty a Oystrick rozhodl. Vyrovnat mohl ještě Trončinský, Vehanen ho však vychytal.

Dosavadní trenérský triumvirát na střídačce hokejistů Lva Praha se rozšířil o dalšího muže. Finskému kouči Karimu Jalonenovi bude nově k ruce krajan Kai Rautio, pomoci by měl především při skautování ostatních týmů.

Petružálek a Bulis s vítěznými trefami

Jakub Petružálek a Jan Bulis si v pátečních zápasech KHL připsali vítězné góly. Petružálek pomohl Chabarovsku k výhře 6:3 nad Kazaní, Bulis skóroval jako první v utkání Čeljabinsku proti Dinamu Minsk, nad nímž domácí tým zvítězil 3:0.

K výhrám pomohly rovněž góly Petra Koukala a Michala Vondrky. Koukalův Nižněkamsk zdolal Spartak Moskva jednoznačně 5:0, Vondrka se v utkání Slovanu Bratislava s Jekatěrinburgem postaral o vyrovnání na 1:1 a v závěru přihrál na poslední gól domácího mužstva Bližňákovi. Slovan vyhrál 3:1.

Nejproduktivnější český hokejista v KHL Jan Kovář z Magnitogorsku přidal další dva body za nahrávky a s 25 asistencemi je nejlepší v lize. V závěrečné třetině zápasu s Doněckem přispěl k obratu na konečných 2:1.

Dynamo Moskva zlikvidovalo v Novokuzněcku tříbrankovou ztrátu a nakonec si odvezlo dva body za výhru 4:3 v prodloužení. Ve vítězném týmu obhájců Gagarinova poháru zaznamenal jednu asistenci Marek Kvapil.

Kontinentální hokejová liga:
HC Lev Praha - Jugra Chanty-Mansijsk 2:1 (0:1, 1:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 29. Sekáč (Thörnberg, Ševc), 58. Oystrick (Sekáč) - 8. Savinainen (Starosta). Rozhodčí: Běljajev, Olenin - Zacharenkov, Pavlov. Vyloučení: 5:4. Využití: 1:0. Diváci: 4090.
Lev Praha: Vehanen - Mäenpää, Ševc, Němec, Oystrick, O'Byrne, Jaakola, Mikuš - Klepiš, Azevedo, Ridderwall - Thörnberg, Zackrisson, Sekáč - Řepík, Novotný, Birner - Pacovský, Cingel, Matai. Trenér: Kari Jalonen.
Chanty-Mansijsk: Birjukov - Shefer, Chvostov, Pepeljajev, Trončinský, Sokolov, Starosta, Djakov - Kňazev, Žukov, Sitnikov - Smoleňák, Dixon, Savinainen - Buljanskij, Krysanov, Chlyncev - Plotnikov, Gorbunov, Gusev. Trenér: Oleg Davydov.
Další páteční zápasy KHL:
Chabarovsk - Kazaň 6:3 (za domácí Petružálek 1+0)
Vladivostok - Nižnij Novgorod 5:0
Novokuzněck - Dynamo Moskva 3:4 v prodl. (za hosty Kvapil 0+1)
Novosibirsk - Viťaz Čechov 3:1
Čeljabinsk - Dinamo Minsk 3:0 (Bulis 1+0)
Magnitogorsk - Doněck 2:1 (Jan Kovář 0+2)
Ufa - Záhřeb 2:3
Nižněkamsk - Spartak Moskva 5:0 (Koukal 1+0, Kolář 0+1)
CSKA Moskva - Barys Astana 3:0
Dinamo Riga - Omsk 3:1
Slovan Bratislava - Jekatěrinburg 3:1 (Vondrka 1+1).

Reklama