Hlavní obsah

Greenpeace požadovali na hokeji v Praze osvobození aktivistů

Praha

Aktivisté z organizace Greenpeace, která se zaměřuje na životní prostředí, v neděli na utkání Kontinentální hokejové ligy mezi Lvem Praha a Omskem protestovali proti chování ruské státní těžařské firmy Gazprom. Krátce po začátku poslední třetiny rozvinuli v hale čtrnáctimetrový transparent.

Foto: Martin Greenpeace/Bouda, ČTK

Aktivisté Greenpeace při zápase KHL mezi Lvem a Omskem vyzvali společnost Gazprom k ukončení příprav na těžbu ropy v Arktidě.

Článek

Aktivisté požadují, aby Gazprom ukončil přípravu na těžbu ropy v Arktidě a propustil 30 členů mezinárodní ekologické organizace Greenpeace zadržovaných od září v Rusku, sdělila ČTK mluvčí akce Šárka Pechová.

"Chceme fair play. Nejen v hokejové aréně, ale také v Arktidě. Požadujeme, aby Gazprom opustil své plány na nebezpečnou těžbu ropy v Arktidě a propuštění našich kolegů, lidí, kteří na tyto problémy upozorňovali poklidným protestem," uvedla Pechová.

Aktivisté v poslední třetině zápasu rozvinuli transparent s nápisem "Osvoboďte naši Arktickou 30". Svobodu pro zadržené ochránce Arktidy požadoval i lední medvěd, který usedl na trestnou lavici. Průběh zápasu nebyl protestem aktivistů narušen, dodala Pechová.

Propuštění 30 členů Greenpeace zadržovaných od září žádá také americká zpěvačka Madonna. S podobnou výzvou přišli již dříve například britský hudebník Paul McCartney a francouzská herečka Marion Cotillardová. Obavu o osud zadržených aktivistů vyjádřili i německá kancléřka Angela Merkelová, britský premiér David Cameron a další evropští politici.

Zvláštní vězeňský vlak dopravil v úterý skupinu 30 aktivistů hnutí Greenpeace do Petrohradu. Dosud byli internováni ve vazebních věznicích ruských měst Murmansk a Apatity v náročných podmínkách za polárním kruhem.

Byli zadrženi, když se pokusili vyšplhat na ruskou ropnou plošinu v Barentsově moři. Nejprve byli všichni obviněni z pirátství, později to vyšetřovatelé změnili pouze na výtržnictví, za něž hrozí podstatně nižší trest. K obviněným budou mít přístup jejich ruští i zahraniční advokáti, ve vazbě mají zůstat nejméně do 24. listopadu.

Reklama

Související témata: