Hlavní obsah

Trénování v Rusku je nejrizikovější práce, říká Říha a snaží se Omsk dostat z krize

Martin KézrPrávo

Po roce přijel do rodného Česka v roli trenéra KHL. Loni Miloš Říha vedl proti Lvu favorizovaný Petrohrad, teď se už více než měsíc snaží dostat z krize Omsk. Věděl, že zisk bodu z pražského ledu je málo.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Trenér Omsku Miloš Říha v duelu s pražským Lvem.

Článek

Jak moc mrzí čtvrtá porážka v řadě?

Dvakrát jsme nad Lvem vedli, ale udělali jsme moc chyb. Místo toho, abychom drželi puk, tak jsme domácím nabízeli gólové šance a v loterii nájezdů neměli tolik štěstí jako soupeř.

Přál jste si povedenější návrat do Prahy?

Já se domů hodně těšil a byl jsem rád, že jsem se stihl projít přes Karlův most a chvilku se i courat centrem. Užil jsem si i českou hymnu, tu jinde v KHL neuslyším. Doma je doma...

Je to pro vás hodně velká dřina zvedat Omsk ze dna tabulky?

Je a stojí to i dost nervů, ale musím se vyrovnat s tím, že si v Omsku přes léto rozbili mužstvo a teď se to všichni snažíme nějak zvednout. Když jsem tým přebíral, vůbec nehořely hráčům oči. Teď už to přece jen vypadá trochu jinak, i když pořád prohráváme.

Máte pocit, že jste mužstvu dokázal vtisknout svůj rukopis?

Za dvacet let trénování jsem nikdy neudělal tolik práce s mužstvem jako teď v Omsku. Je i vidět. Na tréninku se daří věci, nad nimiž plesá duše kouče, jenže v zápasech se bojíme chyb a proto je ztrácíme. Když se přes veškerou dřinu nevyhrává, snažím se hlavně čistit hlavy.

Věříte, že ještě vytáhnete Avangard do play off?

Do osmičky máme hodně daleko, a pokud nezačneme okamžitě vyhrávat, nedosáhneme na ni. Půjde hlavně o to, jestli hráči vydrží tvrdou práci, kterou jim nedopustím.

Cítíte pořád důvěru od vedení klubu?

Každý trenér musí počítat absolutně se vším, neznám v Rusku rizikovější práci. Petrohrad se mě přece minulou sezónu zbavil, i když jsme vedli tabulku. V Omsku jsem od vedení na začátku slyšel, že mi dají potřebný klid a od té doby se mnou nikdo nemluvil.

Co říkáte tomu, že by do Omsku za vámi mohl přijít Václav Prospal?

Kvótu cizinců máme bohužel plnou, i když klíčový útočník Růžička je teď zraněný. Rusové na úrovni, kteří by nám pomohli, jsou nesmírně drazí, takže pracuju s tím, co mám.

Reklama

Související témata: