Hlavní obsah

Lev - Slovan 7:0To je debakl! Hokejisté Lva deklasovali v derby bratislavský Slovan

Aktualizováno

Hokejisté Lva Praha deklasovali v posledním zápase před Vánoci Slovan Bratislava 7:0. Připsali si tak teprve druhou výhru v šesti vzájemných česko-slovenských zápasech v Kontinentální lize, první na domácím ledě. Dvěma góly se na tom podílel kapitán Jiří Novotný, brankář Petri Vehanen udržel počtvrté čisté konto.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Hráči týmu Lev Praha se radují z pátého gólu do sítě Slovanu. Vpředu zleva Jakub Matai, Michal Řepík a Lukáš Cingel.

Článek

"Byl to velký hokejový den pro nás všechny, byli jsme jednoznačně lepším týmem. Je to krásný vánoční dárek pro hráče i naše fanoušky," radoval se po zápase finský kouč Lva Kari Jalonen.

Do hlediště přišlo 12 864 fanoušků, nejvyšší návštěva na zápasech Lva v sezóně, a bratislavský tým měl stejně jako v předešlých dvou duelech v Praze v minulém ročníku KHL výraznou diváckou převahu. Hned na začátku ale slovenští příznivci poznali, že tentokrát se z výhry nejspíš radovat nebudou. Již po 60 sekundách totiž otevřel skóre Sekáč.

Slovan se sice snažil vyrovnat, za domácími ale zaostával. Soupeře přehrávala zejména první a druhá formace Lva. V 16. minutě se centr prvního útoku Novotný postaral o druhý gól, když prostřelil Januse. Kapitán domácích se mezi střelce zapsal i v 25. minutě, kdy se mu podařilo protlačit přes bránícího Škoulu puk mezi Janusovy betony.

Pražané s vedením v zádech v pohodě kombinovali a dál se prosazovali střelecky. Na 4:0 zvýšil Řepík, který s Cingelem clonil před brankou Slovanu a se štěstím tečoval Nakládalovu střelu. Bratislavský tým měl jedinečnou šanci duel zdramatizovat při vyloučení Ullströma a Ševce, kdy hrál dvě minuty v pěti proti třem. Místo snížení ale opět inkasoval, když Vrána s přehledem zakončil samostatný únik.

Hráči si kanonádu vychutnali

"Něco podobného se mi povedlo snad v juniorce. Stala se chyba. Oni byli všichni v pohybu dopředu, kotouč skočil za ně a já jsem to přečetl. Bylo to za stavu 4:0, tak jsem to risknul, šel tam trošičku dopředu a vyšlo to," řekl Vrána, který Januse prostřelil. "Věděl jsem, co udělám. Poslední dobou se trápím, tak jsem si říkal, že nebudu nic zkoušet a vystřelím," přiznal reprezentační útočník.

Ani poté Lev v útočné aktivitě nepolevil a na hráčích bylo vidět, že si jednoznačný zápas užívají. Nakládal trefil tyč, Oystrick a Ševc na začátku třetí třetiny ale Januse prostřelili. Až poté nasazení domácích ochablo, přesto Pražané podruhé za sebou v KHL neinkasovali. Na ledě CSKA Moskva udržel čisté konto Engren.

"Gólman zachytal skvěle, i když střel tolik neměli. Co na něj šlo, ale měl. Myslím, že jsme dobře bránili i za stavu 4:0 nebo 5:0, pořád jsme byli zodpovědní. Doufám, že je to jen obraz práce, kterou děláme, a že to tak půjde dále," řekl Vrána.

Český kouč Slovanu Rostislav Čada označil za hlavní příčinu vysoké prohry únavu z náročného programu a absenci čtyř hráčů základní sestavy. "To se projevilo zejména na pohybu a silovém projevu mužstva. Prohrávali jsme souboje jeden na jednoho, ztráceli puky ve středním pásmu a dovolovali domácím plynule přecházet do útoku. Přesto mužstvo projevilo vůli a bojovnost, aby dosáhlo v tomto stavu co nejlepšího výsledku," uvedl Čada.

Kontinentální hokejová liga:
Lev Praha - Slovan Bratislava 7:0 (2:0, 3:0, 2:0)
Branky: 1. Sekáč (Thörnberg, Němec), 16. Novotný (Mäenpää), 25. Novotný (Azevedo), 34. Řepík (Nakládal, Matai), 37. Vrána (Jaakola), 42. Oystrick (Mäenpää, Thörnberg), 43. Ševc (Cingel, Řepík). Rozhodčí: Sjöqvist, Sergejev - Lazarev, Otmachov. Vyloučení: 3:2. Využití: 1:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 12 864.
Lev: Vehanen - Mäenpää, Ševc, Němec, Oystrick, Jaakola, O'Byrne, Mikuš, Nakládal - Ullström, Novotný, Azevedo - Thörnberg, Zackrisson, Sekáč - Klepiš, Vrána, Ridderwall - Řepík, Cingel, Matai. Trenér: Kari Jalonen.
Slovan: Janus - Sigalet, Škoula, Mojžíš, V. Mihálik, Štajnoch, Brejčák - Miklík, Bližňák, Vondrka - Radivojevič, Ölvecký, Bartovič - Šatan, A. Šťastný, L. Hudáček - T. Mikúš, Matoušek, Bakoš. Trenér: Rostislav Čada.
Doněck - Dinamo Minsk 3:1 (za domácí Nedorost a Kašpar oba 1+0).

Reklama