Hlavní obsah

Kazaň - Lev 2:3 SNHokejisté Lva udolali na nájezdy Kazaň, rozhodl Thörnberg

MinutaMin. Tým Hráč Akce
1. Pesonen 1 : 0
34. Kapanen 1 : 1
55. Stapleton 2 : 1
60. O. Němec 2 : 2
65. Thörnberg (rozhodující nájezd) 2 : 3

Moskva
Aktualizováno

Hokejisté Lva Praha vydřeli v Kontinentální lize na ledě Kazaně výhru 3:2 po samostatných nájezdech. Český tým, který po čtvrtečních výsledcích nastoupil do utkání s jistotou účasti v play off, si vynutil prodloužení až při power play tři sekundy před koncem normální hrací doby, kdy se prosadil Ondřej Němec. V šesté sérii nájezdů poté duel rozhodl Martin Thörnberg. Lev tak porazil Kazaň v soutěžním duelu v KHL poprvé v historii.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Útočník Lva Praha Martin Thörnberg (uprostřed).

Článek

Trenér Pražanů Kari Jalonen označil zápas za velmi kvalitní. "My jsme se poučili z utkání v Nižním Novgorodu, kde jsme nebyli ve své kůži. Dnes jsme se opět vrátili k naší hře a přineslo to úspěch. Moc mě těší právě to, že jsme se dokázali oklepat z facky, kterou jsme dostali na Torpedu. To je dobré znamení," řekl Jalonen.

Pražanům se stejně jako ve středu v Nižném Novgorodu nevydařil vstup do utkání. Domácí se již po 52 sekundách hry dostali do vedení, brankáře Vehanena překonal Pesonen. Finský reprezentant tak potvrdil, že se mu proti Lvu střelecky daří. V září dvěma góly zajistil výhru Ak Bars v Praze, trefil se i v obou duelech Kazaně a Lva v minulé sezóně.

Rychle inkasovaný gól ale hru hostů nepoznamenal, hráči Kazaně si převahu nevytvořili a stejně jako Pražané se soustředili hlavně na pozornou obranu. Tým kouče Jalonena mohl vyrovnat v první přesilové hře, recept na gólmana Garipova ale nenašel. Pokračovala tak vyrovnaná hra bez vyložených šancí.

Vyrovnání Lva povzbudilo

Před polovinou zápasu zahrozili Vrána a Azevedo, vyrovnat se však hostům podařilo až v druhé početní výhodě. Zacharčukův faul potrestal Kapanen. Finský reprezentant, který vynechal tři měsíce kvůli zranění třísel, se trefil podruhé za sebou a naznačil, že jeho forma roste. Kapanen se prosadil na ledě týmu, jehož dres oblékal před příchodem do Prahy pět sezon a dvakrát s ním vyhrál Gagarinův pohár.

Vyrovnání hráče Lva povzbudilo a blízko k druhé brance měl Novotný. V třetí části bylo rušno hlavně před Vehanenem, jednička Pražanů však chytala spolehlivě a držela hosty ve hře o bodový zisk. V 54. minutě byl ale vyloučen Gragnani a Kazaň třetí přesilovou hru v zápase využila. Finského gólmana v českých službách překonal Stapleton.

Tři minuty před koncem mohl definitivně rozhodnout Obuchov, Vehanena ale nepřekonal a domácí toho hodně litovali. Při dlouhé power play Lva byl totiž vyloučen Svitov a hosté při hře šest na čtyři vyrovnali. Tři sekundy před koncem normální hrací se trefil Němec.

V prodloužení navíc hrál Lev i nadále přesilovku, neboť ruský útočník dostal za hrubost dva menší tresty. O držiteli druhého bodu ale rozhodly až samostatné nájezdy, v nastavené pětiminutovce gól nepadl.

Z penaltového dramatu vyšli vítězně hosté hlavně díky svému nejlepšímu střelci Thörnbergovi. Švédský útočník proměnil dva ze svých tří pokusů a vyšel vítězně z minisouboje s českým reprezentantem Petružálkem, který jel také třikrát, ale prosadil se jen jednou. Lev tak potvrdil, že se mu nájezdy daří, z devíti případů si v nich připsal osmou výhru.

Lev tak potvrdil, že se mu nájezdy daří, z devíti případů si v nich připsal osmou výhru. "Byl to velmi vyrovnaný zápas a my jsme byli velmi blízko k zisku tří bodů. Nakonec máme jeden a s tím samozřejmě nemůžeme být spokojeni," prohlásil trenér domácího mužstva Valerij Bělov.

Kovář dostal dva góly

Brankář Jakub Kovář vychytal Jekatěrinburgu v Kontinentální hokejové lize páté vítězství za sebou. Po třech čistých kontech dnes sice v utkání s Barysem Astana dvakrát inkasoval, ale dalších 34 střel hostů zastavil. Domácí tým zvítězil 6:2 a zajistil si účast v play off.

Českého gólmana, nominovaného na olympijský turnaj v Soči, překonal v 18. minutě Bochenski, jenž v oslabení vyrovnal na 1:1. Jekatěrinburg posléze zvýšil až na 4:1, druhý gól Astany vstřelil v 53. minutě v přesilovce Lundin.

Kovář v předchozích zápasech pomohl Jekatěrinburgu k vítězství nad Podolskem, Dinamem Minsk, Spartakem Moskva a Záhřebem. V posledních pěti utkáních dostal jen tři góly. S šesti nulami je v lize v pořadí brankářů čtvrtý.

Kontinentální hokejová liga:
Kazaň - Lev Praha 2:3 po sam. náj. (1:0, 0:1, 1:1 - 0:0)
Branky a nahrávky: 1. Pesonen (Stapleton), 55. Stapleton (Heshka, Medvěděv) - 34. Kapanen (Azevedo, Ševc), 60. Němec (Kapanen), rozhodující nájezd Thörnberg. Rozhodčí: Komarov, Ščeňov - Zacharenkov, Šichanov. Vyloučení: 4:3. Využití: 1:2.
Kazaň: Garipov - Nikulin, Kornějev, Heshka, Medveděv, Osipov, Zacharčuk, Jarullin - Lukojanov, Petrov, Těreščenko - Burmistrov, Pesonen, Stapleton - Obuchov, Golubjev, Svitov - Tkačov, Milovzorov, Petružálek. Trenér: Valerij Bělov.
Lev Praha: Vehanen - Nakládal, Ševc, Němec, Oystrick, Jaakola, Gragnani, Mikuš - Ullström, Novotný, Azevedo - Thörnberg, Vrána, Zackrisson - Řepík, Kapanen, Ridderwall - Matai, Cingel, Pacovský. Trenér: Kari Jalonen.
Chanty-Mansijsk - Omsk 2:1
Jekatěrinburg - Barys Astana 6:2
Nižnij Novgorod - Slovan Bratislava 2:3
Dynamo Moskva - Dinamo Riga 2:4

Reklama

Související témata: