Hlavní obsah

Nenecháme se řezat, slibuje kapitán Lva Novotný. Před lety ho nenapadlo, že by hrál s chorvatským týmem

Praha

Zatímco v loňské premiérové sezóně v Kontinentální hokejové lize se od nich před osmifinále s moskevským CSKA moc neočekávalo, a tak následné vyřazení až takovým neúspěchem nebylo, nyní je pražský Lev v opačné pozici. Do série s chorvatským Medveščakem Záhřeb vstoupí v pátek jako favorit. „Určitě na nás bude větší tlak než na Medveščak. Takže bychom do toho měli kopnout,“ burcuje kapitán mužstva Jiří Novotný.

Foto: Sport.cz

Kapitán hokejistů Lva Praha Jiří Novotný

Článek

Cítíte, že oproti loňské sezóně máte kvalitnější tým?

Na rovinu - je silnější. Má výbornou organizaci, ustálil se, nedošlo k žádným změnám. Lajny hrají pohromadě přes dvacet zápasů, což je největší pozitivum.

Napadlo vás před dvěma třemi roky, že byste o Gagarinův pohár mohli hrát s chorvatským klubem?

Ne. Vždyť mě by tehdy ani nenapadlo, že by šlo udělat klub hrající KHL v Praze. Kdo by řekl, že bude hrát KHL od příští sezóny i Jokerit Helsinky... Ale je to tak, proto bych už teď nebyl překvapený vůbec ničím.

V čem je největší síla Záhřebu?

Má kádr složený z kluků, kteří dřív hráli v zámoří NHL nebo AHL. Na malém hřišti je to úplně jiný hokej, hraje se důrazněji a oni tohle přenesli sem do Evropy. Klobouk dolů před nimi, jak se s tím hned v první sezóně vyrovnali, když suverénně postoupili do play off. Budeme to mít strašně těžké.

Právě kvůli velkému počtu zámořských hráčů má Medveščak hru postavenou na důrazu. Věříte, že se v tomto ohledu soupeři vyrovnáte?

Musíme se s tím vypořádat! Ale i my máme tým, který není jenom technický. Nemůžeme si nechat vnutit jejich hru, naopak musíme předvádět tu naši. Jinak bychom měli velké problémy. Jestliže chceme uspět, souboje budeme muset vyvolávat my. Rozhodně se nenecháme řezat. Dá se totiž čekat, že jak nás dohrávali ve vzájemném zápasu v neděli, tak to teď budou dělat ještě dvakrát tak často.

V osmifinále odehrajete hned čtyři utkání během pěti dnů. Očekáváte, že to bude fyzicky hodně náročné?

Těžké to bude, ale oba týmy to mají stejné. Naší výhodou určitě bude šířka kádru, takže se máme o co opřít. Navíc velkou pomocí bude Kuba Klepiš, který už s námi po zranění začal trénovat.

Jste rádi, že jdete právě na Záhřeb, nebo byste radši odvetu za loňskou sezónu s CSKA Moskva, které bylo do poslední chvíle rovněž ve hře?

Nevybírali jsme si, protože minule jsme CSKA chtěli a nakonec to dopadlo, jak to dopadlo. Stejně by to bylo těžké proti oběma dvěma.

Z pohledu cestování je však Záhřeb přijatelnější, že?

To stoprocentně! Budeme to mít blíž, na letištích nebude takový chaos. A ještě zažijeme vynikající atmosféru na stadiónu v Záhřebu. Já jsem tam sice v základní části kvůli nemoci nenastoupil, ale kluci si ji pochvalovali. Důkazem toho bylo i to, kolik Chorvatů přijelo v neděli na zápas v Praze. A to v play off nejspíš dorazí ještě ve větším množství.

Jak to budete mít s tradičními rituály pro play off? Třeba vy už jste zarostlý a to vyřazovací boje ještě ani nezačaly...

Taky že jsem se naposledy holil před měsícem a půl nebo dvěma. Od té doby jsem si to jenom malinko zkracoval po straně. Teď to, doufám, poroste ještě víc. V kabině jsme se s kluky domluvili, že naposledy jsme se mohli oholit v úterý. Ale nějaké barevné přelivy vlasů v plánu nemáme. Já teda určitě ne.

Reklama

Související témata: